سیری در نهجالبلاغه امیرالمومنین علی علیهالسلام ( آداب معاشرت – حکمت ۳۸ )
🔸 يبَصَّرُونَهُمْ يَوَدُّ الْمُجْرِمُ لَوْ يَفْتَدي مِنْ عَذابِ يَوْمِئِذٍ بِبَنيهِ (۱۱) وَ صاحِبَتِهِ وَ أَخيهِ (۱۲) وَ فَصيلَتِهِ الَّتي تُؤْويهِ (۱۳) وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ جَميعاً ثُمَّ يُنْجيهِ (۱۴)
🔹 آنها را نشانشان میدهند (ولی هرکس، گرفتار کار خویشتن است)، چنان است که گنهکار دوست میدارد فرزندان خود را در برابر عذاب آن روز فدا کند، (۱۱) و همسر و برادرش را، (۱۲) و قبیلهاش را که همیشه از او حمایت میکرد، (۱۳) و همه مردم روی زمین را تا مایه نجاتش گردند (۱۴)
سوره معارج ، آیات ۱۱ الی ۱۴
————————————
🔸 و قَالَ ( عليه السلام ): لِابْنِهِ الْحَسَنِ (عليهالسلام): يَا بُنَيَّ احْفَظْ عَنِّي أَرْبَعاً وَ أَرْبَعاً لَا يَضُرُّكَ مَا عَمِلْتَ مَعَهُنَّ إِنَّ أَغْنَى الْغِنَى الْعَقْلُ وَ أَكْبَرَ الْفَقْرِ الْحُمْقُ وَ أَوْحَشَ الْوَحْشَةِ الْعُجْبُ وَ أَكْرَمَ الْحَسَبِ حُسْنُ الْخُلُقِ يَا بُنَيَّ إِيَّاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْأَحْمَقِ فَإِنَّهُ يُرِيدُ أَنْ يَنْفَعَكَ فَيَضُرَّكَ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْبَخِيلِ فَإِنَّهُ يَقْعُدُ عَنْكَ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَيْهِ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْفَاجِرِ فَإِنَّهُ يَبِيعُكَ بِالتَّافِهِ وَ إِيَّاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْكَذَّابِ فَإِنَّهُ كَالسَّرَابِ يُقَرِّبُ عَلَيْكَ الْبَعِيدَ وَ يُبَعِّدُ عَلَيْكَ الْقَرِيبَ.
🔹 امیرالمومنین امام علی (علیهالسلام) به فرزندش امام حسن (عليهالسلام) فرمود: پسرم، چهار چيز از من ياد گير (در خوبىها)، و چهار چيز به خاطر بسپار (هشدارها)، كه تا به آنها عمل مىكنى زيان نبينى:
🔻 خوبىها
۱- همانا ارزشمندترين بىنيازى، عقل است.
۲- و بزرگترين فقر، بىخردى است.
۳- و ترسناكترين تنهايى، خودپسندى است.
۴- و گرامىترين ارزش خانوادگى، اخلاق نيكوست.
🔻 هشدارها
۱- پسرم از دوستى با احمق بپرهيز، چرا كه مىخواهد به تو نفعى رساند امّا دچار زيانت مىكند. ۲- از دوستى با بخيل بپرهيز، زيرا آنچه را كه سخت به آن نياز دارى از تو دريغ مىدارد. ۳- و از دوستى با بدكار بپرهيز كه با اندك بهايى، تو را مىفروشد. ۴- و از دوستى با دروغگو بپرهيز، كه او به سراب ماند: دور را به تو نزديك، و نزديك را دور مىنماياند.
نهجالبلاغه، حکمت ۳۸
————————————
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیهالسلام) فرمودند:
« لَا تَصْحَبِ الْمَائِقَ، فَإِنَّهُ يُزَيِّنُ لَكَ فِعْلَهُ وَ يَوَدُّ أَنْ تَكُونَ مِثْلَهُ.»
🔹 همنشين بىخرد مباش، كه كار زشت خود را زيبا جلوه داده، دوست دارد تو همانند او باشى.
————————————
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیهالسلام) فرمودند:
« عَجِبتُ للبخيلِ يَستعجِلُ الفَقرَ الّذي مِنه هَرَبَ، و يَفُوتُهُ الغِنَى الّذي إيّاهُ طَلبَ، فيعيشُ في الدُّنيا عَيْشَ الفُقراءِ، و يُحاسَبُ في الآخِرةِ حسابَ الأغنياءِ.»
🔹 در شگفتم از بخيل كه فقرى را كه از آن گريزان است به سوى خود مىكشد و ثروتى را كه در پى آن است از دست مىدهد. او در دنيا مانند تهيدستان به سر مىبرد و در آخرت همچون توانگران از او حسابرسى مىشود.
————————————
🔸 عنه عليهالسلام. لَمّا سُئل: أيُّ صاحبٍ شرٌّ؟: المُزَيِّنُ لكَ مَعصيةَ اللّه ِ.
🔹 حضرت امام على عليهالسلام وقتى از وى پرسيده شد: بدترين همنشين كدام است؟ فرمود: آن كه معصيت خدا را در نظرت زيبا جلوه دهد.
————————————
🔸 حضرت امام علی (علیهالسلام) فرمودند: در نامۀ خود به حارث همدانی توصیه کرده است:
«واحْذَر صَحابةَ مَنْ یَفیلُ رایهُ ویُنْکِرُ عَمَلُه فانّ الصاحب معتبرٌ بصاحبه» (نهجالبلاغه، نامه ۶۹)
🔹 از رفاقت با کسانی که افکارشان، خطا و اعمالشان، ناپسند است بر حذر باش. چه آدمی به رویه و روش رفیقش خو میگیرد و به افکار و اعمال وی معتاد میشود.
————————————
🔸 پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند:
«مَلْعونٌ مَلْعونٌ مَن جَلسَ طائعا على مائدَةٍ يُشرَبُ علَيها الخَمرُ.»
🔹 ملعون است، ملعون است كسى كه با ميل خود بر سر سفرهاى كه در آن شراب نوشيده مىشود، بنشيند.
ثبت دیدگاه