رد جبر و تفویض برای انسان!
▫️در کارهای انسانی یک (جبر) داریم یک (تفویض) داریم، یک ( اختیار) که منزله بینالمنزلين است؛ آن دو محال است این یکی حق است. در جریان “جبر و تفويض” مستحضرید که انسان نه مجبور در کار است نه مفوض.
▫️در کار ” مجبور ” باشد که به صورت ابزار در بیاید اینطور نیست. اینکه انسان مرتب فکر میکند تصمیم میگیرد مشورت میکند، مدتها مطالعه میکند تا یک کار را انجام بدهد معلوم میشود ” مختار ” است. و اگر خوب در آمد خیر خودش را میستاید و خوشحال است و راضی است برای اینکه کار اوست و اگر بد در آمد نگران است گاهی گریه میکند، گاهی به سر و صورت میزند؛ معلوم میشود کار اوست این کار را بشر چه مسلمان چه کافر کار خودش میداند؛ اینطور نیست که انسان بگوید من مجبورم “من غلام و آلت فرمان او” بشر آزاد است آزاد نه یعنی (تفویض)؛ پس مجبور نیست.
▫️تفویض ” هم نشده چون خطر تفویض بدتر از جبر است. ” خطر تفویض این است که _ معاذ الله _ خدا کار انسان را به انسان واگذار کرده گفت تو و هستی تو و این مال قیامت حساب من را پس بده این دیگر رابطه عبد و مولا قطع است رابطه خلق و خالق قطع است؛ این دیگر یک شرکی است که خطر تفویض بدتر از خطر جبر است اینطور نیست که انسان مستقل باشد؛ چه خدا بخواهد چه خدا نخواهد این راه خودش را دارد ادامه میدهد و در قیامت فقط باید حساب پس بدهد؛ اینطور نیست پس تفویض محال است جبر محال است؛ امر بینالامرین (یعنی مختار) میشود این کار انسان است.
آیت الله جوادی آملی
ثبت دیدگاه