خواص خوراکیهای سفرهی هفت سین؛ سین سوم: سماق
مزاج سماق، سرد و خشك است.
هر چه سماق تازهتر و رنگ رو به سرخی داشته باشد بهتر است.
سماق ضد صفرا است و تحریک اشتها میکند.
این ماده تشنگی را كاهش میدهد.
قابض است بنابراین كسانیكه دچار اسهال (مخصوصا اسهالهای ناشی از گرمی) هستند میتوانند از جوشیده و دم كرده سماق یا افزودن به غذا، برای بهبود اسهال استفاده كنند.
به صورت موضعی، برای برخی انواع تکرر یا بیاختیاری ادرار و مدفوع میتواند مفید باشد.
افرادی (معمولا خانمها) که دچار سستی عضلات کف لگن و اسفنگترهای خروجی مثانه و مقعد هستند (مثلا بدنبال سرفه و عطسه، کمی ادرار یا مدفوع از آنها خارج میشود)، افرادی که دچار خونریزیهای مقعدی (بواسیر یا شقاق) یا خونریزیهای غیرطبیعی رحمی هستند، میتوانند مقداری سماق (2-4 قاشق) را در آب (2 لیوان) ریخته، ده دقیقه ملایم بجوشانند، صاف کرده و بگذارند خنک شود و در آن بنشینند و تا یک هفته هر روز تکرار کنند.
سماق مانع ریختن صفرا به اعضا میشود. یكی از شایعترین این اعضا، روده است كه منجر به التهاب روده و زخم روده میشود و سماق میتواند از آن جلوگیری کند.
سماق همچنین برای برخی از ورمهای حاد مفید است.
میتوان سماق را به حالت خمیری درآورده، در محل ورم گذاشت و از افزایش ورم و داغ شدن و تورم جلوگیری کرد.
همراه با كباب استفاده میشود چرا که هضم آن را بهتر میكند و جلوی افزایش بیش از حد صفرا و حرارت ناشی از هضم گوشت قرمز را میگیرد.
گاهی به صورت تنقیه استفاده میشود، که برای برخی از مشكلات سیستم رودهای مخصوصا التهابات و نیز بواسیر داخلی مفید است و البته فقط باید با تجویز پزشک انجام گیرد.
ثبت دیدگاه