علنی به نقل از ایسنا/همدان باید اذعان کنیم این روزها حال “یار مهربان ” خوب نیست؛ گوشه عزلت گزیده و رفقایش هر ساله کمتر و کمتر می شود.
به گزارش علنی به نقل از ایسنا؛ در دوران کودکی هدایای زیادی دریافت کردم اما یکی از بهترین و ماندگارترین هدایایی که در خاطرم مانده، کتاب قصهای کودکانه بود که مادرم به اصرار من برایم خرید؛ آن سالها سواد خواندن و نوشتن نداشتم و از روی تصاویر و نقاشی ها متوجه داستان کتاب میشدم، اما عجیب دوستش داشتم…
اکنون بعد گذر چندین دهه از زندگی باید بنویسم که کتاب درهای جهان دیگری را به روی ما باز میکند و موجب اجتماعی شدن افراد و بهبود خلاقیت میشود، کتاب خوب، اخلاقیات را افزایش داده و تاثیرات منفی جهان دیجیتال را ندارد.
کتاب به دلیل تاثیرات مثبت بر مغز موجب تحریک روحی و روانی شده و با فعالیت بیشتر از آلزایمر و دیگر مشکلات مغزی پیشگیری میکند، حافظه با خواندن کتاب و یادآوری شخصیتهای داستان و رویدادها ارتقا می یابد. از دیگر مزایای کتابخوانی میتوان به پیشرفت مهارتهای فکری، ساخت کلمات، بهبود مهارتهای نگارشی و مهارتهای ارتباطی اشاره کرد.
مطالعه و خواندن، فعالیت با ارزشی است که موجب پیشرفت جامعه در زمینههای مختلف از جمله فناوری، اقتصادی و اجتماعی میشود، اما بسیاری از افراد این مهم را نادیده گرفته و وقت خود را صرف کتابخوانی و ارتقای خود و جامعه نمی کنند، از سوی دیگر امروزه فضای مجازی ناجوانمردانه دنیای کتاب و کتابخوانی را تحت تأثر قرار داده است.
به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی به سراغ کتابداری باسابقه و بااخلاق در این زمینه رفتیم تا از ناگفتههایی از دنیای پررمزوراز کتابها برایمان بگوید؛ “مریم هنرجو” متولد سال ۱۳۶۰ و دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی (همان کتابداری سابق) است؛ وی از سال ۱۳۸۵ در نهاد کتابخانههای عمومی ملایر مشغول به فعالیت شده است، ساعتی با وی در رابطه با حوزه کتاب و مشکلات و دغدغههای موجود به گفتوگو نشستیم که در پی میآید:
مهمترین شاخصه یک کتابدار خوب چیست؟
به نظرم بهترین شاخصه کتابدار خوب همان عنوان “مشاور امین” است؛ کتابدار بهجز احراز صلاحیتهای شغلی و حرفهای میبایست زمانی را برای ارتباط با مراجع کننده در نظر بگیرد و همچون یک همراه و یک مشاور علاوه بر هدایت کردن برای مطالعه کتابهای راهگشا، در مسائل مختلف پیشآمده در زندگی مراجعهکنندگان بدون دخالت سعی در درک فرد کرده و حتی صرفاً گوشی شنوا برای دردهای مراجعان باشد.
همنشینی بااینهمه کتاب طی سالیان متمادی چه ویژگیهایی در شما ایجاد کرده است؟
طبق فرمایش مولیالموحدین حضرت علی(ع):” هر کس با کتاب انس بگیرد، آرامش از او سلب نمیشود”، همنشینی با کتاب طی سالهای خدمتم آرامشی عجیب را در زندگیام ساری و جاری کرده و این همان لطفی است که استشمام عطر کتاب در زندگی همه علاقهمندان به کتاب و مطالعه ساری و جاری میشود.
بهترین خاطرهای که از دوران کتابداریتان دارید؟
یکی از بهترین خاطرات کتابداری من مربوط میشود به همین چندماهه اخیر که بسیار هم برایم تأثیرگذار و جالب بود؛ در کتابخانه مشغول کار بودم که خانمی میانسال وارد شد و نام کتابخانه را از من سؤال کرد و عنوان کرد که سواد ندارد. بعد از شنیدن نام ” علامه امینی” رنگ چهرهاش تغییر کرد و نام خانمی را بیان کرد که آیا ایشان عضو اینجا هستند؟ بعد از چک کردن متوجه شدم بله ایشان از اعضای کتابخانه ما هستند.
خانم میانسال گفتند من مادر ایشان هستم واصلانمی دانستم که ایشان عضو کتابخانه هستند، متأسفانه مدتی قبل براثر بیماری کرونا ایشان از دنیا رفتهاند و دقیقا چند روز بعد از فوتشان به خواب چند نفر از بستگان ازجمله مادرشان میآیند و عنوان میکنند:” که چهارتا از کتابهای کتابخانه علامه امینی دست من است و لطفاً کتابها را به کتابخانه برگردانید.”
بعد از چک مدارک عضو متوجه شدیم دقیقا چهارتا از کتابهای ما دست ایشان به امانت است و این در حالی بود که خانواده ایشان کوچکترین اطلاعی در زمان حیات ایشان از عضویت و کتابهای امانتگرفته ایشان نداشتهاند. این خاطره تا ساعتها و روزها فکر من و همکارانم را به خود مشغول کرد و میتواند درس و حکمت خوبی برای زندگی تکتک ما باشد.
معمولاً افراد چه نوع کتابهایی را بیشتر به امانت میبرند؟
بیشترین کتابهایی که طی این سالها در کتابخانههایی که مشغول هستم به امانتگرفته شده شامل کتابهای حوزه دین و مذهب، تاریخ و ادبیات است که بیشترین حجم کتابهای به امانتگرفته شده در همه کتابخانهها هستند.
در مورد کتابداری دیجیتال و اینکه با شیوع کرونا کتابخانهها بستهشدهاند توضیح بفرمایید؟
در ایام کرونا دو طرح در اداره کتابخانهها بهمنظور خدماترسانی به مخاطبان پیشبینی شد؛ نخستین طرح، “طرح کتاب رسان بود” که اعضای کتابخانهها میتوانستند با تماس با کتابداران کتابخانهها در صفحات مجازی کتاب موردنظر خود را درخواست دهند و رابط کتابخانهها، کتاب را در محل به ایشان تحویل میداد.
همچنین امکان داشت همان موقع توافق کنند که کتاب را خود عضو به کتابخانه عودت بدهد یا مجدداً همکار ما با اخذ مبلغ ناچیزی کتاب را در منزل از ایشان تحویل گرفته و به کتابخانه برگرداند.
طرح دوم “میز مرجع مجازی” است که پاسخگویی آنلاین کتابداران به سؤالات و درخواستهای مخاطبان بوده که در سایتی به نشانی www.samanpl.ir در گوشه سمت چپ این سایت سؤالات و درخواستهای کتاب خود را میتوانند ثبت کنند.
در این طرح که مقالات را از پایگاه مگاپیپر دریافت میکند اعضا میتوانند از هزاران مقاله و پایاننامه و مباحث مطرحشده در کنفرانسها در همه موضوعات علمی و تخصصی بهرهمند شوند، در شهرستان ملایر میتوان عنوان مقاله موردنظر را همراه با شماره ملی و شماره تماس به آدرسrs.malayer@hamadanpl.ir ایمیل کنند، رابطین و کتابداران در اسرع وقت مقاله موردنظر را دانلود و برای ایشان بهصورت رایگان ارسال میکنند.
همچنین پایگاه مجلات و مقالات علمی نورمگز، بزرگترین بانـک مقــالات علـوم اسـلامی و انســانی است که قابلیت دسترسی به مقالات متعدد در زمینههای علوم سیاسی، علوم قرآنی، حقوق، روانشناسی، زبان و ادبیات و کتابداری را داراست و ارائه کنند مقالات علمی – پژوهشی بهصورتPDF است.
پایگاه مجلات تخصصی نورمگز، بانک اطلاعاتی متنی- تصویری است که در راستای تسهیل و ترویج امر پژوهش، وظیفه شناسایی و عرضه مجلات تخصصی علوم اسلامی و انسانی در فضای مجازی را بر عهده دارد.
هنگامیکه نویسنده یا محقق کلیدواژه مربوطه را در محیط وب جستجو کند، لیست مقالاتی که آن کلیدواژه را دارند در ” پایگاه نورمگز” ارائه میشود.
آخرین کتابی که خواندید چه بوده و مطالعه چه کتابی را بهطور شاخص و ویژه به مخاطبان ما پیشنهاد میکنید؟
آخرین کتابی که خواندم کتاب “در همین چند قدمی” بود در روز عصای سفید که مربوط میشد به خاطرات یک فرد کمبینا با همسری نابینا که اتفاقاً از اهالی قلم و اندیشه و در عرصه خبرنگاری فعال بودند، این کتاب شامل خاطرات و مخاطرات این عزیزان در جامعه است که نگاهی نو به زندگی این افراد و عزیزان دارد همینجا خواندن این کتاب را به همه دوستان علاقهمند توصیه میکنم.
چه کتابی روی زندگی شخصی شما بیشترین تأثیر را گذاشته و وامدار آن در زندگی هستید؟
خود من شخصاً به مطالعه خاطرات همسران و خانوادههای شهدا که طی این سالها کتابهای زیادی در این زمینه چاپشده و مورد استقبال عمومی قرارگرفته است، علاقه زیادی دارم و معمولاً سعی میکنم این کتابها را مطالعه کنم. مثل کتاب بسیار زیبای” یادت باشد” که خاطرات زندگی همسر یکی از شهدای مدافع حرم بود، کتابی که در زندگی شخصی من طی این سالها تأثیر زیادی داشت و روحیه سختکوشی، مقاومت و صبر را در زندگیام افزایش داد.
همچنین کتاب ” دا ” اثر ماندگاری به شمار میرود و خاطرات دختری جوان در سالهای نخستین پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی بود بهطوریکه کنار گذاشتن این کتاب حقیقتاً برایم در طول روز کاری سخت بود.
آیا فرزندانتان نیز اهل مطالعه هستند، میانگین مطالعه مفید خانواده شما در طول روز چقدر است؟
فرزندان من خوشبختانه از همان سالهای اولیه کودکی و تولدشان با کتاب انس داشته و علاقه زیادی به مطالعه دارند و این شوق مرا به کار و حرفهام بیشتر میکند و بیشتر کتابهای کودک کتابخانه از نگاه این خوانندگان کوچک من دور نمانده است.
این امر علاوه بر کتابدار بودن مادر به علاقه شدید پدرشان به مطالعه و تهیه کتابها از فروشگاهها و نمایشگاههای کتاب در طول سال مربوط میشود که همینجا لازم هست از همراهی همسرم تشکر کنم.
فضای مجازی بیرحمانه مرا از کتاب و دنیای جالبش دور کرده برای بازگشت و آشتی مردم با کتاب چه پیشنهادی دارید؟
فضای مجازی در ابتدای پیدایش بهجز موارد سرگرمکننده و وقتگیر چیزی به نظر نمیرسید، اما امروزه جامعه فرهنگی کشور اعم از نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابداران و سایر اقشار و سازمانهای دخیل در امر فرهنگ تلاش کردهاند با ایجاد سایتها و صفحات و جذب مخاطبان با ارائه تصاویر، یا چکیدههایی از کتابها در قالب معرفی کتاب، نقد کتاب و… مخاطبان و علاقهمندان را به مطالعه کتابها و مطالب مفید سوق دهند.
امروز فضای مجازی تهدید نیست و فرصتی است برای گردهماییهایی در راستای ارتقای مطالعه و فرهنگ مطالعه؛ میشود در این فضا بدون ترس از کرونا بهراحتی گردهم جمع شد و به معرفی کتاب پرداخت؛ کاری که در دو سال گذشته همکاران کتابدار ما با همکاری اعضای کتابخانهها به آن اشتغال دارند و بسیار موردتوجه عموم قرار گفته است.
قیمت کتابها گران شده و از سبد خانوار پر کشیدهاند چه باید کرد که دوباره کتاب به آغوش گرم خانوادهها و ذهن کودکان و جوانان و میانسالان جامعه بازگردد؟
تنها مطلبی که تکراری است و بازهم تکرار میشود این است که” هیچچیز جای کتاب و تورق کتاب را نمیگیرد”، اینکه در گوشه دنجی کتابی را با اشتیاق و صرف وقت بخوانیم و به عمق دلوجانمان بنشیند.
طی سالهای اخیر قیمت همهچیز افزایش چشمگیری داشته است و کتاب هم از این امر مستثنی نیست، البته باید این دیدگاه و احساس نیاز در خانوادهها شکل بگیرد که کتاب هم مثل سایر مایحتاج زندگی جز ضروریات محسوب میشود و با تهیه کتابهای خوب هرچند تعداد کم، میتوانیم ذهن فرزندمان را از این نیاز سیراب کنیم.
باید تلاش کنیم بهمحض سختتر شدن مشکلات مالی، نخستین چیزی که حذف میشود، کتاب نباشد و واقعاً برآورده شدن این نیاز را در اولویت برنامههای خانواده قرار بدهیم.
این حس تنها با مشارکت پدر و مادر در مرحله اول شکل میگیرد و مادامیکه فرزندان خانواده در قلب خانواده احساس نیاز و علاقه به مطالعه کتابهای مفید را درک کنند و در ساعات شبانهروز پدر و مادر را کمتر سرگرم با گوشی تلفن همراه و بیشتر عجین با کتاب ببینند خودبهخود گرایش به کتابخانهها و کتاب در آنها نهادینه میشود و هیچ عاملی آنها را از این میل پرورشیافته دور نمیکند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه