تاثیر کرونا بر اقتصاد ورزش
17 آذر 1400 - 13:59
شناسه : 43336
2

علنی به نقل از ایسنا/خراسان رضوی همه‌گیری ویروس کرونا ورزش جهان را تعطیل کرد. تمامی لیگ‌های ورزشی جهان از  جمله لیگ‌های مهم و معتبر جهان همچون NBA و لیگ‌های فوتبال اروپا به حالت تعلیق درآمد و جام یوفا و بازی‌های المپیک از سال ۲۰۲۰ به سال ۲۰۲۱ به تعویق افتاد. مسئولان ارشد کمیته برگزاری بازی‌های المپیک […]

پ
پ

علنی به نقل از ایسنا/خراسان رضوی همه‌گیری ویروس کرونا ورزش جهان را تعطیل کرد. تمامی لیگ‌های ورزشی جهان از  جمله لیگ‌های مهم و معتبر جهان همچون NBA و لیگ‌های فوتبال اروپا به حالت تعلیق درآمد و جام یوفا و بازی‌های المپیک از سال ۲۰۲۰ به سال ۲۰۲۱ به تعویق افتاد.

مسئولان ارشد کمیته برگزاری بازی‌های المپیک معتقدند که کاهش میزان درآمدهای این کشور از فروردین تا تیرماه سال گذشته، ژاپن را به یک سونامی اقتصادی و رکود عمیق سوق داد که بخش بزرگی از آن متأثر از تعویق بازی‌های المپیک و پارالمپیک توکیو بود. محققان در پژوهشی با عنوان «تاثیر کرونا بر اقتصاد ورزش» آورده‌اند، سرزمین آفتاب که سومین اقتصاد جهان محسوب می‌شود، بیشترین اُفت اقتصادی طی ۶ سال گذشته را در سه ماهه منتهی به دسامبر ۲۰۱۹ تجربه کرد که این مسئله در کنار شیوع ویروس کرونا در چین این کشور را در آستانه رکود قرار داده است.
این پژوهش توسط نصرالله سجادی، استاد تمام گروه مدیریت ورزشی دانشگاه تهران، امیر صدیقی، دانشجوی دکتـرای مـدیریت ورزشی دانشگاه تهران، مرضیه روشن ضمیر و ستاره اسکندری دانشجوی دکتـرای مـدیریت ورزشی دانشگاه تهران، انجام شده که نشان می‌دهد، ژاپنی‌ها نخستین کسانی بودند که در اولین میزبانی خود روی سرمایه‌گذاری عمومی هم در کنار احیای جایگاه سیاسی این رویداد دست گذاشتند و سال المپیک را یکی از مهم‌ترین محل‌های کسب درآمد معرفی کردند. آن‌ها به سرعت برنامه ساخت‌وساز، خدمات، حمل و نقل و تولید را در دستور کار قـرار دادند، تـا جایی کـه نرخ رشد سالانه تولید ناخالص داخلی ژاپن پس از برگزاری المپیک۱۹۶۴روند افزایشی چشمگیری گرفت و از ۱/۱۰درصد به ۱/۲۶ درصد رسـید. بـه عبارتی این رویداد سهم بزرگی در تبدیل شدن ژاپن به دومین اقتصاد بزرگ جهان ایفا کرده بود که از این رویداد به «انفجار توکیو»یاد می‌کنند.
قرار بود بازی‌های المپیک در سال ۲۰۲۰ در توکیو برگزار شود، اما کمیته بین‌المللی المپیک تصمیم به تعویق انداختن این بازیهاتا سال ۲۰۲۱ گرفت. این تعویق یک ساله تأثیر چشمگیری برزندگی شخصـی وحرفه‌ای ۱۱ هزار ورزشکار المپیک و ۴۴۰۰ ورزشکار پارالمپیکی که قرار بود در این رویداد به رقابت بپردازند، گذاشت. بیان این نکته ضروری است که فجایع طبیعی نظیر سونامی، زلزله در تضعیف اقتصاد ژاپن تأثیر زیادی دارد که این بار ویروس کرونا و تعویق دوباره بازی‌ها، سومین کشور اقتصادی جهان را با چالش روبرو کرد.

عکس از آرشیو

بیماری همه‌گیرناشی از کووید-۱۹ نه تنها تهدیدی بزرگ برای سبک زندگی فعال مـردم، بلکه برای کل صنعت ورزش بود. در شروع هر فصل ورزشی، رویدادهای ورزشی سالانه به طور مناسب در تقویم رویدادهای ورزشی قرار می‌گیرند، اما به دلیل شیوع کووید-۱۹، مجموعه‌ای از رویدادهای ورزشی سالانه مجبور به لغو یا بـه تعویق افتادن شدند.
شرکت مشاوره مدیریت کی‌پی‌ام‌جی در این مدت بررسی‌های زیادی درباره تأثیرات پاندمی کرونا  بر فوتبال دنیا انجام داده است. بر اساس گزارشاتی که آن‌ها تا به حال منتشر کرده‌اند، پنج لیگ معتبر جهان از جمله لیگ برتر انگلیس، بوندس لیگای آلمان، لیگ فرانسه، سری‌آایتالیا و لالیگای اسپانیا بـه دلیل برگزار نشدن مسابقاتشان بیشترین ضرر را از این بابت متحمـل شده‌اند.
براساس آنالیز داده‌های پیش وپس از همه‌گیری کرونا، پیش‌بینی می‌شود که این تأثیرات در بلند مدت هم ادامه خواهد داشت و فوتبال حداقل برای چند سال دیگر با نوسانات اقتصادی مواجه خواهد بود. طبق بررسی‌های انجام شده، ارزش سرمایه‌گذاری باشگاه‌ها با در نظر گرفتن میزان سرمایه و بدهی آن‌ها، در سه ماه اول سال ۲۰۲۰ با افت ۲۹ درصدی مواجه شد، در مجموع باید پذیرفت که پاندمی کرونا تاثیر منفی زیادی بر اقتصاد فوتبال داشته است.
روزی که در همه جای دنیا ورزش کردن ممنوع شد، تصور بسیاری این بود که: می‌گذرد؛ نهایتاً یک ماه است و دوباره روز از نو و روزی از نو؛ که تصوری کاملاً اشتباه بود. حتی کار تا جایی پیش رفت که ورزش کردن حرفه‌ای به آرزوی خیلی‌ها تبدیل شد. خیلی از مشاغل نابود شد و خیلی‌ها از بیم اینکه کرونایی شوند، ماندن در قرنطینه را ترجیح دادند. از طرفی فعالیت، تلاش و در نهایت کار کردن، رابطه مستقیمی با چرخیدن چرخ اقتصاد دارد. در کشورهای اروپایی و آنجا که ورزش فقط «ورزش» نیست، بلکه علمی است در تجارت، کرونا حسابی یقه آن‌ها را گرفت. افتادن چرخ اقتصاد در چاله و ضررهای هنگفتی که به ورزش حرفه‌ای زد آن‌ها را برآن داشت تا با اندیشیدن تدابیری خاص و رعایت همه پروتکل‌های بهداشتی مسابقات مختلف را از سر بگیرند. البته در اقتصاد ایران هم کرونا بی‌تأثیر نبوده است.

کووید-۱۹ می‌تواند اساساً نحوه فعالیت ورزش را در آینده تغییر دهد و نیاز به تجزیه و تحلیل بیشتر دارد. امیدواریم این تفسیر، سوابق و مرجع جالب توجهی را برای تحقیقات و اقدامات آینده افراد فعال در سازمان‌های ورزشی فـراهم آورد. با آموختن درس از این بحران، باید اطمینان حاصل شود که مدیران و دست‌اندرکاران ورزش در ورزش و جامعه برای رویدادهای مشابه در آینده آمادگی بیشتری دارند.
بازار ورزش در ایران گرچه پرهیاهو است و مورد استقبال رسانه‌ها و عموم اسـت، اما ارزش مالی چندانی در مقایسه با بازار جهانی ندارد. در بهترین حالت لیگ برتـر فوتبال ایران که پردرآمدترین ورزش ایران است، از تبلیغات محیطی خود مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد تولید می‌کند در مقابل مبلغ صفرریال از درآمد حق پخش تلویزیـونی. درآمـدهای حامیان مالی نیز در قیاس با لیگ‌های بزرگ جهانی عدد ناچیزی است. ولی با این وجود هیچ گونه اعلام رسمی در خصوص توافق برای کاهش هزینه‌های باشگاه‌ها و لیگ‌های ورزشی ایران صورت نگرفت. دولت‌ها، باید به طور مستقیم از بخش‌هایی که بیشتر درگیر این اپیدمی هستند حمایت کنند، از جمله، ورزش، سرگرمی و جهانگردی، اوقات فراغت و تجارت، حال باید دید آیا ورزش از کرونا نجات پیدا می‌کند.

 نبود ورزش واقعی فرصتی برای رشد فناوری‌های مجازی است. در حال حاضر، لیگ‌های ورزشی در سراسر جهان برای حفظ علاقه و احساس رقابت در هنگام تعطیلی از ورزش‌های الکترونیک استفاده می‌کنند. ورزش‌های الکترونیکی در سال‌های اخیردر جهان رشد گسترده‌ای داشته و روشی جدید برای جذب هواداران و درآمدزایی ارائه می‌دهـد. علاوه بر این، فناوری‌های همه‌جانبه می‌تواند طرفداران را قادر سازد که بازی‌ها را به صورت زنده تجربه کنند، بدون اینکه از نظر جسمی حضور داشته. در این مواقع دشوار، توانایی ورزش در گرد هـم آوردن مردم بیش از هرزمان دیگری از دست می‌رود. این صنعت ممکن است در قلمرو جدیدی قـرار داشته باشد، اما با راهکارهای صحیح می‌تواند از بحران قوی‌تر و محبوبتر از همیشه خارج شود.
این پژوهش در فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی المپیک در سال ۱۳۹۹ منتشر شده است.
انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.