25 مرداد 1400 - 9:37
شناسه : 18071
4

علنی به نقل از ایسنا/بوشهر محرم، به مثابه یکی از مهم‌ترین نمودهای شعائر دینی و تقویت کننده‌ی مناسبات گوناگون اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و … همواره یکی از ارکان کیفیت بخشی به جوامع دینی در طول تاریخ اسلام بوده است. واقعه‌ای عظیم که از هر سو به آن نگاه شود، می تواند درس‌های عظیم و عمیقی […]

پ
پ

علنی به نقل از ایسنا/بوشهر محرم، به مثابه یکی از مهم‌ترین نمودهای شعائر دینی و تقویت کننده‌ی مناسبات گوناگون اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و … همواره یکی از ارکان کیفیت بخشی به جوامع دینی در طول تاریخ اسلام بوده است. واقعه‌ای عظیم که از هر سو به آن نگاه شود، می تواند درس‌های عظیم و عمیقی را ترسیم کند. در ایران اسلامی و به‌ویژه در استان بوشهر، همواره این برهه‌ی زمانی و آداب و سننی که در گرامیداشت آن صورت می پذیرفته، مورد توجه خاص مردم بوده است.

محرم فرصتی مغتنم است تا با تقاطع گیری از مفاهیم مرتبط با آن و پارامترهای موثر و کیفیت بخش به جامعه، جامعه را به سمت تعالی پیش برد. در حدیثی شریف، پیامبر عظیم الشأن می‌فرمایند: همانا حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است. از این روی می‌توان عنوان کرد که جامعه‌ای متعالی، بر کشتی نجات حسینی سوار شده و با چراغ هدایت ایشان، راه خویش را مشخص کرده است.

قیام اباعبدالله (ع)، قیامی خانوادگی بود و جهاد ایشان، جهان با اموال و انفس بود. آن قدر نقش خانواده در این مهم‌ترین اتفاق تاریخ برجسته است که کمتر روضه‌ای را بدون اشاره به خانواده و مفاهیم خانوادگی می‌توان یافت. لذا، واقعه‌ی کربلا و روز عاشورا سراسر خانواده است و اگر جز از دریچه‌ی خانواده به این واقعه‌ی عظیم نگاه شود، به آن ظلم شده است.

محرم فرصتی مغتنم و مهم است تا به واسطه‌ی آن خانواده و مناسبات خانوادگی بازخوانی شود. اتفاقی که هم می‌تواند در روضه‌ها نمود یابد، هم در منابر و هم در مداحی‌ها.

خانواده‌ای که می‌تواند جامعه را متعالی کند، خانواده‌ای است که خود به تعالی رسیده و بر کشتی نجات حسین (ع) سوار شده است؛ لذا مناسبات خانوادگی خویش و نقش‌هایی که درون خویش دارد را بر الگوی مکتب حسینی ترسیم کرده است. خوشبختی، آرامش، رشد و تعالی همه و همه از برکات خانواده‌ای است که بهره‌ی خویش را از الگوی مکتب حسینی برده است و مناسبات خویش را بر این حبل متین، استوار کرده است. در پویش مردمی #زندگی_به_سبک_حسین، کنش‌های خانوادگی موثر و تقویت کننده‌ی این نوع نگاه و الگو، در بین مخاطبان هدف برجسته شود.

هدف این پویش، تقویت کنش‌هایی خانوادگی و خانواده محور است که اعضای خانواده را در معرض الگوی مکتب حسینی قرار می‌دهد. هشتگ مورد نظر این پویش مانند نام آن، #زندگی_به_سبک_حسین می‌باشد که با هدف الگوسازی از سبک زندگی اباعبدالله (ع) تولید شده تا به مخاطب یادآوری کند که برای خوشبختی و تعالی خانواده‌ی خویش، باید زندگی خویش را بر سیره‌ی ایشان ترسیم کند.

سوال اصلی از مخاطب در این پویش این است که: شما به عنوان خانم و مادر خانه، پدر و آقای خانواده چه تصمیمی برای حال و هوای خانه و خانواده دارید؟ آیا دل تان می‌خواهد کار متفاوتی نسبت به محرم سال‌های گذشته انجام بدهید؟

عناوین و عناصری که مناسبات خانوادگی را شکل می‌دهند، متعدد هستند و بیان آن‌ها در این مجال نمی‌گنجد، اما به قدر بضاعت، چند عنوان موثر که از کنش‌های متناسب با این ایام منبعث می‌شوند، مورد اشاره قرار می‌گیرد.

بزرگداشت شعائر دینی

بزرگداشت شعائر دینی، یکی از مهم‌ترین کنش‌هایی است که همه‌ی اعضای خانواده را حول مفاهیمی این چنینی جمع می‌کند. این گرامیداشت بزرگترها را به تذکر و یادآوری مفاهیم دینی تشویق می‌کند و کوچکترها را به تصویر سازی از این مفاهیم و اهمیت آن‌ها راهنمایی می‌کند. این گرامیداشت به تشکیل جمع مومنانه در خانواده‌ها کمک می‌کند.

همدلی، همکاری و هم افزایی

همکاری و هم افزایی و تلاش برای انجام یک کار بصورت جمعی، همدلی اعضای خانواده را بیشتر و برجسته‌تر می‌کند. حسی که از کنار هم قرار گرفتن اعضای خانواده برای انجام کارهای متفاوت (ولی در عین حال تکمیل کننده‌ی یکدیگر) به ایشان دست می‌دهد، خانواده پذیری، اثرگذاری و تحمل دشواری‌ها برای حصول یک نتیجه‌ی جمعی را تقویت می‌کند.

توصیه به نیکی‌ها

تواصی به نیکی‌ها و انجام مناسک به‌صورت جمعی علاوه بر برکات و اثرات معنوی، محبت بین اعضای خانواده را تقویت می‌کند. این کار در تربیت دینی فرزندان نیز اثر ویژه‌ای دارد. گاهی یک نماز جماعت خانوادگی، یک دعای کمیل جمعی می‌تواند به این مهم منجر شود؛ لذا برنامه ریزی برای برپایی اینگونه مناسک، می‌تواند یکی از اجزاء مهم تربیتی خانواده باشد.

ایثار و از خودگذشتگی

ایثار، گذشت، تعاون و مفاهیمی از این دست، همواره مورد تاکید اسلام بوده است. گاهی برخی کارهای در ظاهر ساده، می‌تواند این مفاهیم را برجسته و تقویت کند.

مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری و سپردن نقش به کودکان و نوجوانان یکی از مهم‌ترین و موثرترین شیوه‌های تربیتی آنان است. بسته به نقشی که برای وی ترسیم می‌شود، کودک می‌تواند مولفه‌های مهمی را در شخصیت خویش رشد بدهد. افزایش آستانه‌ی تحمل، مهربانی و گذشت، تلاش و کوشش، مسئولیت پذیری و … برخی از برکاتی هستند که به واسطه‌ی نقش پذیری صحیح در کودک شما پدیدار شده و تقویت می‌شوند.

احترام متقابل

احترام متقابل اعضای خانواده، گستره‌ی وسیعی دارد. احترام متقابل زن و شوهر، فرزندان و والدین، اقوام و آشنایان همه و همه نمودهای می‌باشند که خشت اول آموزش آن‌ها در خانه و در بین اعضای خانواده نهاده می‌شود. توصیه‌های دینی به این نوع احترام‌ها نیز موید اهمیت آن است. بهره گیری از فرصت محرم، می‌تواند این احترام متقابل را تقویت کند.

خصائل اخلاقی

بسیاری از خصائل اخلاقی موثر در خانواده را می‌توان از آموزه‌های حسینی آموخت. خصائلی که بیان آن‌ها در این مجال نمی‌گنجد، اما می‌تواند موضوع کنش در این پویش باشد.

در این پویش زوجین کنش‌هایی خانوادگی، مانند آنچه عنوان شد را انجام می‌دهند و از آن عکس یا فیلم تهیه می‌کند و از طریق یکی از پیام رسان‌ها ارسال میکند و یا با هشتگ مربوطه در صفحات مجازی خویش بارگذاری می‌کند. به منظور تقویت این کار، افزونه‌های دیگری نیز تعبیه شده که هم فضا سازی شهری را در بر می‌گیرد و هم به منابر و روضه‌ها رنگ و بویی خانوادگی بدهد.

انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.