محمد صادق کوشکی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن تاکید بر لزوم نقش مطالبهگر بودن کشورمان در رایزنی با «رافائل گروس» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت: اولین نکته این است که ما باید نسبت به آژانس مطالبهگر باشیم، یعنی خودمان را بدهکار آژانس نبینیم و در موضع بدهکار نباشیم.
وی افزود: متأسفانه در دورههای قبل وقتی که مدیر آژانس به تهران سفر میکرد، مینشستیم و در موضع بدهکار به حرفهای آژانس گوش میکردیم که چه مطالبهای دارند تا آن را برآورده کنیم و این رویه غلط بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران تصریح کرد: هر آنچه که در دورههای قبل، آژانس از ما مطالبه کرده است را برآورده کردیم و علاوه بر پروتکل الحاقی و پادمان، ویژهترین و محدودکنندهترین سازوکار بازرسی و نظارت آژانس در جهان را پذیرفتیم و سالها به آن متعهد بودیم.
کوشکی با بیان اینکه اما هیچ پاسخ مثبتی از سوی آژانس دریافت نکردیم از این رو آژانس هیچکدام از تعهداتی را که بر اساس پادمان نسبت به کشورهای عضو دارد را اجرا نکرده است، اضافه کرد: یکی از آن تعهدات این است که اگر کشوری ذیل معاهده NPT به تعهداتش عمل کند در قبال آن باید خدماتی را از آژانس دریافت کند.
وی تاکید کرد: ما نه تنها به پادمان پایبند بودیم بلکه علاوه بر آن، به پروتکل الحاقی نیز پایبند بودیم. علاوه بر آن به تعهدات برجامی نیز که اضافه بر پروتکلهای الحاقی بود نیز پایبند بودیم؛ از طرف آژانس راستی آزمایی نیز شدیم، اما آژانس هیچکدام از تعهدات حداقلی خودش را در قبال ما انجام نداده است.
این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: ما به عنوان عضو NPT درحد پادمان محدودیتها و نظارتها را خواهیم پذیرفت، اما دلیلی بر رعایت پروتکل الحاقی و اضافه بر آن، وجود ندارد.
کوشکی اظهار داشت: پاداش اجرای چند برابری تعهداتمان در برابر آژانس و بازگذاشتن دست بازرسان آژانس و دوربینهای نظارتی آژانس و پایبندی به این تعهدات اضافی و پایبندی به تعهدات اضافه، این بود که همیشه از سوی آژانس و مسئولان آن علیه ما تبلیغات و فرافکنی شده است.
وی با بیان اینکه عقل، منطق و منافع کشور ایجاب میکند که ما به آژانس گوشزد کنیم، چون از رعایت پروتکل الحاقی و موارد اضافی بر آن، فایدهای نصیب ما نشده است، گفت: ما باید صرفاً تعهدات پادمانی و آن نظارت حداقلی NPT را بپذیریم و فراتر از آن را نخواهیم پذیرفت. این نکتهای است که باید حتماً به طرف مقابل گوشزد شود تا رویه آن عوض شود.
ثبت دیدگاه