شهید سپهبد محمدولی قرنی
🔸اصل ماجرا:
🔻مقابله با سازشکاری دولت موقت
صبح روز 2 فروردین 1358 مذاکره هیئت اعزامی از تهران با اعضای گروههای مسلح شروع شد و همزمان اجتماع چند ده هزار نفری از مردم در سنندج برگزارشد که در آن شیخ عزالدین حسینی و غنی بلوریان، سخنان تندی ایراد کردند و زمانی که احمد صدرحاجسیدجوادی وزیر کشور قرار بود سخنرانی کند، جنگندههای نیروی هوایی اقدام به گشتزنی و شکستن دیوارهای صوتی بر آسمان سنندج کردند. دلیل این اقدام تهدیدآمیز، حضور دهها فرد مسلح در سنندج بود. این مسئله سبب شد تا احمد صدر حاج سیدجوادی با ارسال تلفنگرامی به تهران، خواهان قطع پروازها شود. در بخشی از این تلفنگرام آمده بود: «دستور دهید فوراً تیراندازی قطع شود و دیگر نه روز نه شب تیراندازی نکنند و شعلهافکن شبها نیندازند.»
این پیام با پاسخ قاطع سپهبد قرنی روبهرو شد، پاسخی که شاید به قیمت جان اولین رئیس ستاد ارتش پس از انقلاب تمام شد: «تا موقعی که اینجانب از طرف رهبر انقلاب، مسئولیت اداره ارتش را دارم، از انجام نظر جنابعالی و آزاد کردن افرادی که به داخل پادگان به منظور قتل و غارت هجوم بردهاند و تا زمانی که متجاوزین گمراه، شهر را به وضع آرام قبل برنگردانند، یعنی تا زمانی که ایستگاه رادیو تلويزیون در دست افراد مجاهد از کرمانشاه و ساختمانهای ستاد لشگر و فرودگاه مجددا به مسئولین معین شده واگذار نگردد و سرهنگ صفری فرمانده لشگر 28 کردستان، خود را به ستاد نیرو در تهران معرفی ننماید، با وجود تمام ارادتی که به شخص حضرت آیتالله طالقانی و جنابعالی دارم، در مقابل خواست تعدادی اجنبی تسلیم نخواهم شد».
این قاطعیت که بعدها کاملاً مورد تایید سران انقلاب قرار گرفت، موجب شد که در ششم فروردين 1358 روزنامهها اعلام کنند به دستور مهندس بازرگان، نخستوزير دولت موقت، محمدولی قرنی از کار برکنار شود و ناصر فربد جایگزین او شود.
اگر چه ستاد کل ارتش، برکناری شهید سپهبد قرنی را اعلام کرده بود اما در واقع چند روز قبل از این ماجرا، قرنی استعفانامهاش را خطاب به امام خمینی نوشته بود. شهید سپهبد قرنی، رونوشت این نامه را هم به رئیس دولت موقت، مهندس مهدی بازرگان فرستاده بود.
پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی
سیره شهید:
♦️ سپهبد محمدولی قرنی شهیدی از تبار
عاشوراییان و از پیروان و مجاهدان راستین و صدیق حضرت امام خمینی(ره) و انقلاب؛ شهیدی كه سربازی عالم و آگاه برای وطن و ملت بود.
خلوص، شجاعت، شهامت، صداقت و راستی و درستی، و تربیت عالی، از خصایص بارز وی شمرده شده و همگان بر این قول، متفق هستند که او فردی مؤمن، انقلابی، وطندوست و عاشق کشورش بود. شهید قرنی، مسئولیت خود را به خوبی میشناخت و میدانست که در آن شرایط خطیر و حساس، چه وظیفهای در برابر ارتش و چه وظیفهای در مقابل انقلاب و رهبری آن بر عهده دارد.
ایشان در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی با اختياراتى كه از حضرت امام(ره) گرفت، توانست از انحلال ارتش جلوگيرى كند.
مهمترین ویژگی شهید قرنی، مقابله با ظلم و تلاش برای رفع مشکلات مردم و گسترش تفکر انقلابی در کشور بود، که متأسفانه توسط گروه فرقان به شهادت رسید.
♦️وقتی ایشان به شهادت رسیدند و پیکر او را به بهشت زهرا (س) میبردند. امام (ره) فرمودند او را به قم ببرید و در صحن حضرت معصومه (س) در کنار آیتالله حائری یزدی (ره) دفن کنید.
ثبت دیدگاه