خواص خوراکیهای سفرهی هفت سین سین پنجم: سنجد
مزاج سنجد، سرد وخشک است.
هرچه سنجد نارستر و سبزتر باشد، خاصیت سردی و قابض بودن آن، بیشتر است.
بهترین نوع سنجد، نوع بزرگ و پوست نازک آن است که طعم شیرینی داشته باشد. پودر هسته آن برای تقویت استخوانها مفید است.
پوست روی سنجد نیز باعث تقویت و افزایش کیفیت پوست بدن میشود.
سنجد خاصیت قابض داشته و جمع کننده است، از این رو برای رفع بیماریهایی نظیر بواسیر، مفید است.
به همین ترتیب برای رفع بیاختیاری ادرار به علت شل شدن بافت و دریچه خروجی مثانه نیز مفید است.
از آنجایی که خاصیت سردی و قابض بودن سنجد نارس بیشتر است برای برخی اسهالهای شدید یا مزمن میتوان از سنجد کال نیز استفاده نمود.
در خونریزیهای گوارشی (نظیر کولیت اولسروز و بیماریهای التهابی روده)، یکی از بهترین درمانها سنجد است.
همچنین خانمهایی که دچار خونریزی بیش از حد ایام عادت ماهانه هستند، میتوانند پس از سپری شدن حدود سه تا پنج روز از دوران عادت (ایام طبیعی)، شروع به مصرف سنجد کنند تا خونریزی و لکهبینی شدید یا طولانی آنها از بین برود.
سنجد صفرا و ریزش آن را به درون سیستم گوارشی مهار میکند، از این رو سنجد هم علت و هم علایم بیماریهای التهابی روده را رفع میکند.
سنجد با مکانیسم مهار صفرا، مانع بروز تهوع و استفراغ میشود. از این رو به افرادی که صبحگاهان حالت تهوع داشته یا مزه دهان آنها تلخ است (بیشتر در افراد صفراوی با مزاج گرم وخشک روی میدهد) توصیه میشود پس از بیدار شدن دو تا سه عدد سنجد میل کنند.
مصرف آن برای خانمهای باردار که دچار تهوع هستند بسیار مفید است.
بعضی اوقات افراد باردار، میل به خوردن خاک، برنج خام و ….(پیکا) دارند. مصرف سنجد به علت اینکه طبعی شبیه خاک دارد، میتواند در بهبود این حالت موثر واقع شود.
یکی از خواص سنجد، تعدیل دمای بدن است؛ لذا سنجد برای تب مفید است. مصرف آن برای رفع برخی عوارض ناشی از حرارت بالا مثل انواع سرفهها که بدلیل حرارت بالا روی میدهد و ممکن است به عنوان آلرژی شناخته شود و همچنین برای برخی سردردها که ناشی از گرما بوده و مخصوصا در فصل تابستان شایع هستند، مفید خواهد بود.
همچنین سنجد با جلوگیری از صعود گازها و بخارات گوارشی به مغز، مانع بروز علایم سردرد شده و میتواند برای مغز بسیار مفید باشد.
سنجد در بعضی موارد نیز مانع بروز جوشهای پوستی میشود.
سنجد بسیار موافق مزاج اطفال است، زیرا اطفال دارای حرارت زیاد مزاجی هستند. زیاد خوردن سنجد برای گوارش خوب نیست و عمل هضم را مختل میکند و برای گوارش هم سنگین است. مصلح آن مواد شیرین نظیر نبات وشکرو…میباشد.
ثبت دیدگاه