به گزارش سرویس بین الملل چاره نیوز
به گزارش چاره نیوز، «استانیسلاو زاس»، دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، روز پنجشنبه در گفتگو با اسپوتنیک به نحوه عملکرد مأموریت حفظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی در قزاقستان پرداخت.
دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی در پاسخ به این سوال که نیروهای حافظ صلح بر چه اساسی وارد قزاقستان میشوند، گفت:
زمینه اعزام نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی به جمهوری قزاقستان، مواد ۲ و ۴ پیمان امنیت جمعی، موافقتنامه فعالیتهای حفظ صلح و البته درخواست «قاسم ژومارت» رئیس جمهور قزاقستان است. این همان چیزی است که مبنای تصمیم سران کشورهای ما برای انجام یک عملیات حفظ صلح بود. ماده دوم معاهده امنیت جمعی به صراحت و واضح بیان میکند که در صورت تهدید امنیت، ثبات، تمامیت ارضی و حاکمیت یک کشور، کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی فوراً برای هماهنگ کردن مواضع خود و اتخاذ و اجرای اقداماتی رایزنی و به این کشور کمک خواهند کرد. این همان اتفاقی است که در قزاقستان رخ داد. حوادثی که اکنون در آنجا رخ میدهد تهدیدی واقعی برای امنیت، ثبات و حتی تمامیت ارضی این کشور است. بنابراین، ما پس از درخواست رئیس جمهور قزاقستان، رایزنیهای اضطراری سران کشورها را برگزار کرده و تصمیم مناسبی برای استفاده از پتانسیل حفظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی به منظور به حداقل رساندن این تهدیدها گرفتهایم.
درباره مدت زمان حضور نیروهای سازمان پیمان امنیت جمعی نیز گفته شد: ما انتظار داریم که این دوره کوتاه باشد. در تصمیم شورای امنیت جمعی به نظر میرسد برای یک دوره کوتاه حضور خواهیم داشت. اینکه زمان این دوره کوتاه چقدر و برای چند روز یا چند هفته یا بیشتر خواهد بود، همه چیز به پیشرفت اوضاع در قزاقستان و البته به موقعیت رهبری این کشور بستگی دارد. اگر اوضاع تثبیت و بدون کمک همه کشورها وضعیت قزاقستان کنترل شود، البته عملیات پایان مییابد و همه نیروها خارج میشوند.
استانیسلاو زاس درباره نیروهای اعزامی به قزاقستان گفت: به طور معمول، همه کشورهای عضو با نظامیان خود آمادگی را برای مشارکت در عملیات حفظ صلح در قزاقستان اعلام کردهاند و انتقال نیروها از قبل آغاز شده است. تیم پیشروی روسیه در حال حاضر در قزاقستان است و انجام وظایف محوله را آغاز کرده است و دو سه ساعت دیگر اولین رده از نیروهای حافظ صلح بلاروس آنجا خواهند بود. به تدریج، فکر میکنم، طی روز جمعه، استقرار تمامی واحدهای حافظ صلح تکمیل شود. تعداد نیروهای حافظ صلح جمعی ممکن است از نظر اندازه متفاوت باشد. در حال حاضر طبق تصمیماتی که گرفته شده حدود ۲۵۰۰ نفر هستند. بر اساس شرایط تصمیمات بعدی را خواهیم گرفت. ما فهرست کل واحدها و تشکیلات شامل نیروهای حافظ صلح که در مجموع حدود ۳۶۰۰ نفر است را داریم و در صورت نیاز، نیروها را در قزاقستان تقویت خواهیم کرد.
دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی درباره محل حضور نیروهای حافظ صلح در قزاقستان گفت: این بستگی به تصمیماتی دارد که در محل توسط فرمانده این گروه حافظ صلح با همکاری نیروی انتظامی و وزارت دفاع قزاقستان اتخاذ میشود. درباره وظایف محول شده به آنها، میتوان آنها را به دو مورد اصلی تقسیم کرد. اولین مورد حفاظت از مهمترین تأسیسات دولتی و استراتژیک است و دومی کمک به حفظ نظم عمومی تا مردم احساس امنیت کنند. همه ادعاها مبنی بر اینکه نیروهای ما تظاهرات را متفرق خواهند کرد، درست نیست و چنین اتفاقی نخواهد افتاد. نیروهای حافظ صلح سازمان پیمان امنیت جمعی وظایف دیگری دارند. گمانه زنیهای بی اساس در مورد نوعی تهاجم یا چیز دیگری وجود داشته است، یا حتی شایعه اشغال مطرح شده که این ادعاها کاملاً بیهوده است. کمک و حمایت از قزاقستان در این دوره دشوار انگیزه اصلی تصمیم شورای امنیت جمعی است. پس از تثبیت وضعیت، تصمیم دیگری گرفته خواهد شد.
از دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی درباره استفاده نیروهای این سازمان از سلاح سوال شد و او گفت: در صورت حمله به تأسیساتی که نیروهای حافظ صلح از آن محافظت میکنند، از سلاح استفاده خواهد شد. نیروهای نظامی حافظ صلح جمعی حق استفاده از سلاح را در موارد عنوان شده خواهند داشت.
قزاقستان برای چهارمین روز متوالی ناآرام بود. این ناآرامیها به بهانه افزایش بهای سوخت مصرفی خودروها آغاز شد حال آنکه سازمان پیمان امنیت جمعی میگوید اطلاعات رسیده از این کشور حاکی از آن است که شورشها از سوی افرادی هدایت میشود که از کشورهای خارجی خط میگیرند و تحت آموزش بیگانگان بودهاند.
روز گذشته، «قاسم جومرت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان بعد از اعلام حالت فوق العاده در این کشور، با استعفای کابینه دولت موافقت کرد. امروز در حالی که خبرها حاکی از حمله به اقامتگاه ریاست جمهوری و تصرف فرودگاه شهر «آلماتی» از سوی معترضان است، توکایف شخصاً ریاست شورای امنیت ملی را برعهده گرفته است.
ثبت دیدگاه