علنی به نقل از ایسنا /سمنان رشد جمعیت شهرها در چند دهه اخیر از یک سو و سیطره فرهنگ مصرف گرایی از سوی دیگر منجر به افزایش تولید زباله در جهان شده و این رویه در برخی نقاط از جهان به آلودگیهای زیست محیطی انجامیده و مشکلاتی را برای شهروندان به وجود میآورد.از همین رو همواره بازیافت زباله همواره یکی از اشتغالات ذهنی شهروندان و خصوصا مدیران شهری بوده است.
ژاپن اولین کشوری بود که بازیافت کاغذ در آن اهمیت ویژه ای پیدا کرد و همین به رشد بازیافت در دیگر کشورها هم انجامید. همچنین کارخانه ریتن هوس در امریکا اولین کارخانه تولید کاغذ بود که از پارچه، کاغذهای قدیمی و پنبه و…به تولید کاغذ بازیافتی پرداخت .
وقوع جنگ جهانی و بروز برخی کمبودها در آن دوره سبب شد که برخی کشورها بیش از پیش از فناوری بازیافت بهره بگیرند. برخی پیامدهای طبیعی جنگ نظیر وقوع قحطی و برخی کمبودها منجر به این شد تا دولتمردان مردم را تشو یق به خرید کمتر کنند و یا زباله های خود را تفکیک کنند و یا در همان مقاطع برای نمونه از مردم خواسته میشد تا چربی های گوشت را به دولت برای ساخت بمب تحویل دهند .
به هر روی با گذر زمان، بازیافت به تدریج به یک صنعت یودآور تبدیل و از آن به عنوان طلای کثیف یاد شد.اهمیت طلای کثیف در برخی کشورها چنان اهمیتی یافت که در بسیاری از کشورها آموزشهای الزمآور تفکیک زباله از همان
کودکی و در مدارس تعبیه شد تا این مسئله در افراد نهادینه شود. نهادینه شدن این رفتار را برای مثال میتوان در نمونه بسیار آشنای “تماشاگران ژاپنی در استادیوم آزادی “در جریان بازی تیم ملی ایران و ژاپن دید که در رسانه های کشورمان بازتاب زیادی داشت. تماشاگران ژاپنی آن روز به جمع آوری زباله های پرداختند که خود در تولیدشان نقش چندانی نداشتند.
به هر روی اگرچه ضنعت بازیافت در ایران نیز گام های بلمدی در یکی دو دهه گذشته برداشته اما هنوز تا رسیدن به جایگاهی در خور فاصله زیادی دارد. قدمت بازیافت در ایران چیزی حدود به شصت سال است . این صنعت در ایران با تولید اولین کارخانه کود آلی در اصفهان و پس از آن تأسیس کارخانه کمپوست در تهران جدی تر شد و امروزه طلای کثیف اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
در استان سمنان نیز این صنعت به دلیل سطح بالای سواد، فراهم بودن برخی زیرساختها، همراهی های شهروندان در طرح های مختلف و مهمتر از همه ایجاد اولین شهرک بازیافت کشور در شهر سمنان و… میتواند رشد چشمگیری داشته باشد.
مجتبی اعوانی مدیر عامل سازمان پسماند شهرداری سمنان در همین ارتباط در گفتوگو با علنی به نقل از ایسنا از افزایش مراکز بازیافت در این شهر خبر داد و گفت: غرفههای بازیافت از سال ۹۲ تاکنون از یک غرفه به ۱۱ غرفه در سطح شهر افزایش پیدا کرده و در همین راستا ۳۴۵ مخزن آبی رنگ ویژه پسماند خشک در کنار سطلهای مکانیزه زباله جاگذاری شده اند.
وی با اشاره به فعالیتهای فرهنگی صورت گرفته در این حوزه خاطرنشان کرد: آموزش مفاهیم مدیریت پسماند و تفکیک زباله از مبداء همه ساله طی اجرای تفاهمنامهای با اداره کل آموزش و پرورش سمنان در تمامی مدارس پیشدبستانی و ابتدایی و دوره متوسطه اول انجام و علاوه بر آن آموزش چهره به چهره در درب منزل، آموزش هیات، تکایا و مساجد و پایگاههای بسیج و سراهای محله نیز در حال اجرا است .
وی ادامه داد: جدای از اینها، هر ساله تبلیغات متعددی در فضای مجازی،تبلیغات محیطی، رادیویی ، تلویزیونی و برگزاری جشنواره بهترین ها از دور ریختنیها و … در این خصوص برگزار میشود تا شهروندان بیش از پیش با این مهم آشنایی پیدا کنند.
اعوانی یادآور شد: از اقدامات برجسته دیگر در زمینه بازیافت افتتاح سامانه سیوا جامع جمع آوری پسماند خشک درب منزل و محل کار است که با همکاری سازمان فاوا و شهرداری سمنان برنامه نویسی و راه اندازی شد که با گذشت یک سال همچنان فعال است.
مدیر عامل سازمان پسماند شهرداری سمنان با اشاره به دفن بهداشتی و استاندارد زباله در سمنان اظهار کرد: دفن بهداشتی و مکانیزه پسماندهای شهری در ۲۵ کیلومتری جاده نظامی در گسترهای با مساحت ۱۵۰ هکتار صورت میگیرد که این شهرک در فاز دوم به ۲۲۰ هکتار افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه ساالانه ترانشه هایی از طریق دستگاههای لودر ، کامیون و بولدوزر این مرکز ایجاد میشوند ادامه داد: در ورودی این مرکز یک باسکول دیجیتالی نیز فعال است.
این مدیر شهری همچنین درباره نحوه بازیافت زباله شهری گفت: زبالههای شهری با فعالیت ۲۰۵ پاکبان و ۱۸ دستگاه پرس مکانیزه زباله جمعآور ی به ایستگاه انتقال موقت و سکوی تعبیه شده، هدایت شده و پس از تخلیه به مرکز دفن هدایت و در خط سپتیک زبالهها تخلیه و توسط یک دستگاه لودر به نوارنقاله خط پردازش هدایت و زباله ها پس از جداسازی، بارگیری میشوند و به رمپهای و ترانشه ها منتقل شده و توسط یک دستگاه بولدوزر و کامیون روزانه خاکریزی و پوششدهی میشوند .
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص خطرات احتمالی ناشی از تجمیع زبالهها گفت: سم پاشی و ضدعفونی به صورت موردی و بیشتر در فصول گرم حداقل دوبار در هفته انجام میشود ضمن اینکه فنس کشی مرکز دفن به طول ۷۰۰۰ متر طول در ضلع جنوبی و ضلع شمال شرقی کشیده شده و تهدید جدی از این نظر وجود ندارد.
این مدیر مسوول در پاسخ به پرسشی در ارتباط با خطر آلودگی منابع آبی از طریق شیرابهها اظهار کرد: جمع آوری و دفن زباله در این مرکز به روش کاملا استاندارد انجام میشود. ضمن اینکه جداسازی شیرابه زباله ها و ساخت اتاقک استقرار کارگران و سرویسهای بهداشتی و حمام از دیگر اقدامات در این مرکز است.
اعوانی در پاسخ به پرسش علنی به نقل از ایسنا میزان تولید زباله در سمنان گفت: بر اساس طرح جامع مد یریت پسماند سرانه تولید زباله هر شهروند سمنانی به طور متوسط بین ۵۵۰ تا ۶۰۰ گرم در طول روز است که با توجه به جمعیت شهر سمنان
سرانه تولید زباله در این شهرستان روزانه چیزی بین ۹۵ تا ۱۰۰ تن پسماند شهری است.
وی از تولید سالانه 32 هزار و 201 تن زباله خبر داد و افزود: شهروندان سمنان به طور میانگین ماهانه ۲۶۰۰تا۳۱۶۰ تن در برخی ماههای خاص است.
نرخ بالای بازیافت طلای کثیف در سمنان
مجتبی اعوانی ادامه داد: تولید روزانه پسماند خانگی در کشور حدود 48 هزار تن است که این میزان در شهرستان سمنان روزانه حدود ۱۰۰ تن است .
مدیر عامل پسماند شهرداری اضافه کرد: نرخ بازیافت زباله در کشور ۲۶ درصد است که این میزان در استان سمنان به 40 درصد میرسد .
او همچنین درباره زباله های عفونی گفت: آمارها بیانگر این است که میزان تولید پسماند عفونی درسال ۹۹در سمنان ۳۷۰ تن بوده و همچنین سهم بازیافت غیرعفونی در سمنان یکهزار و ۳۳ تن بوده است
این مدیر شهری تصریح کرد: زبالههای عفونی در سمنان با حساسیت و به طور کاملا استاندارد از بین میروند.
به هر ترتیب مسئله بازیافت زباله با توجه به شرایط نامناسب اقتصادی حال حاضر کشورمان به علت تحریم اقتصادی اهمیتی دو چندان نسبت به گذشته پیدا میکند و مسئول ین مربوطه الزم است بیشتر از گذشته در حوزه فرهنگ سازی از طریق رسانه های جمعی و کتب درس ی دانش آموزان شرایط را برای این امر فراهم کنند.به هر روی جدای از تصاویر آزاردهنده زبالهگردیها که در چند سال اخیر که به علت مشکلات معیشتی در کشور، بیش از پیش مورد توجه بوده، صنعت پردرآمد بازیافت نه تنها میتواند زمینهساز اشتغال بسیاری باشد بلکه بازیافت این طلای کثیف میتواند به بهبود مشکلات زیستمحیطی که در چند دهه اخیر همواره رو به تزائد داشتند، شوند.توجه به این صنعت و ایجاد زیرساختهای مورد نیاز آن در سمنان که اینک اولین شهرک بازیافت کشور را نیز در حاشیه جنوبی خود دارد، میتواند به رونق بیش از پیش این صنعت از یک سو و ارتقا شاخصهای زیست محیطی در این استان پهناور کمک کند. اگرچه هنوز صنعت “طلای کثیف” در سمنان در ابتدای راه است و “عیار”ش به وضوح روشن نیست.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه