ایسنا/مرکزی انسان همواره در طول زندگی در معرض انتخاب های گوناگون قرار دارد و در دورههای مختلف دست به انتخاب هایی می زند که سرنوشتش را رقم می زنند، انتخاب هایی که برخی، فردی و برخی گروهی است، در این میان، انتخابات برای تعیین مسئولان کشور از جمله انتخاب های جمعی سرنوشت ساز و تاثیرگذار نه تنها برای یک ملت که تاثیرگذار در سطح منطقه و دنیاست.
انتخاب رئیس جمهور که در آستانه آن قرار داریم یکی از این انتخاب های گروهی مهم سیاسی است که تصمیم گیری در خصوص آن به تحقیق و بررسی نیاز دارد تا بتوان گزینه اصلح را برای یکی از مهمترین پست ها در کشور برگزید.
ریاست جمهوری در ایران عالی ترین مقام رسمی بعد از رهبر است و کاندیدای ریاست جمهوری در صورت تایید شدن توسط شورای نگهبان می تواند برای حضور در انتخابات نامزد شده و با رای مستقیم مردم انتخاب شود، مطابق با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رئیس جمهور مسئول اجرای قانون اساسی است و ریاست قوه مجریه را عهده دار است، پس انتخاب او امر بسیار مهمی تلقی می شود و یکی از الزامات این انتخاب، شناخت وظایف و اختیارات رئیس جمهور است.
در قانونی اساسی، اصول ۱۱۳ تا ۱۵۵ اصول مرتبط با شرح وظایف ریاست جمهوری هستند و البته جزئیات زیادی در خصوص وظایف و اختیارات رئیس جمهور در قوانین وجود دارد و سوال اینجاست که مردمی که باید چنین فردی را برای چنین مسئولیت سنگینی انتخاب کنند، تا چه میزان از وظایف و اختیارات او آگاهی دارند.
در آستانه برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری سری به سطح شهر و کسبه زدیم تا ببینیم از رئیس جمهور آینده چه می خواهند و تا چه حد با اختیارات و وظایف رئیس جمهور آشنا هستند.
متاسفانه اهمیت شناخت وظایف و اختیارات یک مسئول در مسیر انتخاب او آنچنان که باید در جامعه جا نیفتاده و به عنوان یک ضرورت در امر انتخاب، شناخته نشده است، در واقع در این عرصه با رفتاری منفعلانه از سوی تعداد قابل توجهی از رای دهندگان روبرو هستیم، کسانی که اگر برنامه های تبلیغی کاندیداها در کار نباشد، کمتر امکان دارد شخصا سابقه فعالیت یا توانمندی های یک نامزد انتخاباتی را بررسی کنند، جستجویی در میان اطرافیان که برخی از آنها اتفاقا از رای دهندگان قطعی هم هستند این نکته را ثابت می کند.
خانم کارچانی یکی از این افراد است، او به عنوان فروشنده در یک مانتوفروشی کار می کند و می گوید که هیچ اطلاعی از وظایف رئیس جمهور ندارد و سیاستمداران را فقط در تلویزیون می بیند و هیچ شناختی از آنها ندارد و در واقع اصلا وقت نمیکند که کسی را بشناسد!
وی در رابطه با انتظاراتش از رئیس جمهور آینده نیز بیان کرد: رئیس جمهور باید برای مردم باشد و صادقانه به مردم خدمت کند تا از دزدی، اعتیاد و فساد در میان جوانان جلوگیری شود. مشکلات امروز جامعه ناشی از مدیریت نادرست کشور است، اگر مدیریت کشور صحیح بود این مشکلات برای امثال بنده وجود نداشت و مجبور نبودم برای اندکی حقوق از صبح تا شب فروشندگی کنم.
کارچانی که معتقد است مدیریت صحیح کشور می تواند مشکلات موجود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد گفت: تا زمانی که جوانان بیکار هستند و قیمت ها نجومی افزایش می یابد و شغل مناسبی هم برای تامین مخارج نیست، قطعا مشکلات زیادی در جامعه ایجاد خواهد شد.
وی با بیان اینکه صاحب مغازه ای که در آن کار می کنم، ماهی ۲۷ میلیون تومان کرایه میدهد و تعطیلی های ناشی از کرونا هم وضع را بدتر کرد، افزود: در این شرایط دولت می توانست به اصناف کمک کند و با کمک های کوچک از جمله نگرفتن پول برق و مهلت برای چک ها و… به داد مردم برسد. مسئولین فقط به فکر خود و آسایش خودشان هستند و اصلا به قشر ضعیف جامعه رسیدگی نمیکنند.
کارچانی خاطرنشان کرد: قیمت اجاره خانه سر به فلک کشیده و باید با سختی از صبح تا شب کار کرد تا بتوان هزینه یک ماه کرایه خانه را تامین کرد.
عملکرد رئیس جمهور به واسطه مقام اجرایی اش شاید بیش از روسای دو قوه دیگر در معرض توجه و قضاوت مردم قرار دارد، تا جایی که در برخی موارد حتی اموری که در دایره اختیاراتش نیست نیز از او مطالبه می شود، در حالی که شناخت از وظایف هر مسئولی می تواند در بررسی عملکرد او تاثیر مثبت داشته و در عین حال شرایطی را فراهم کند که رئیس جمهور به سبب عدم انجام وظیفه توسط دیگر قوا در معرض اعتراض مردم قرار نگیرد و سران هر سه قوه در معرض مطالبه گری عمومی قرار داشته باشند.
حال جامعه خوب نیست
خانم اسماعیلی منشی دفتر دکوراسیون داخلی نیز در اینباره گفت: ایجاد شرایط خوب و نافع برای در جامعه، عمل به وعده ها و توجه به مشکلات مردم از جمله وظایف رئیس جمهور است ولی متاسفانه مشکلات به حدی زیاد شده که کمر مردم را زیر بار فشار اقتصادی خم کرده است، در این میان عملیاتی نشدن وعده های انتخاباتی در دوره های مختلف و تحمل فشارهای اقتصادی که به آنها اشاره شد به نوعی بر انگیزه افراد برای شرکت در انتخابات تاثیر گذاشته است و مردم حال و حوصله بررسی کاندیدها را هم ندارند.
وی که تاکید می کند، از وظایف قانونی رئیس جمهور اطلاع دقیقی ندارد، درخصوص انتظاراتش از رئیس جمهور چنین گفت: ایجاد شرایط و روزگار خوب و جامعه سالم، جامعه ای با کمترین درد و مشکل مهمترین خواسته از یک رئیس جمهور است. بنده به عنوان یک خانم شاغل، مشکلات و شرایط اقتصادی موجود را درک می کنم، همه درگیر این فشار هستند و قطعا تداوم شرایط موجود، مشکلات را بیشتر خواهد کرد. وضعیت نامناسب اقتصاد، تورم، نبود شغل مناسب و … در جامعه سبب شده است که جوانان تمایلی به ازدواج نداشته باشند در حالی که با درک کردن شرایط جوانان و بهبود این شرایط می توان چهره دیگری از جامعه را مشاهده کرد.
دستفروشی که در کنار یکی از خیابان های مرکز شهر بساطش را پهن کرده بود و البته حاضر قرار گرفتن در مقابل دوربین ایسنا نشد، درد دل بسیاری داشت، از خجالتی که در مقابل خواسته های فرزندش می کشد و اینکه نمی تواند تمامی خواسته های فرزندش را تامین کند گفت و تاکید کرد که دولت باید فکری برای این وضعیت بکند.
آقای صادقی که با دیدن دوربین ایسنا به سمت مان آمد و سر صحبت را باز کرد، گفت: بنده از قشر متوسط جامعه هستم و دستم به دهانم می رسد و مشکل چندانی ندارم، اما نمی دانم پدر یا مادری که ماهی دو میلیون درآمد دارد چگونه زندگی خود را می گذراند؟ من با ۱۰ میلیون درآمد هنوز در امورات خود مانده ام.
او معتقد است که مسئولان ارشد کشور باید حتی اگر شده با لباس مبدل، گهگاه در میان مردم حضور یابند و مشکلات آنها را از نزدیک لمس کنند.
در این میان خانمی که از کنارمان می گذرد، لحظه ای می ایستد و می گوید “قوه قضائیه باید با مفسدین برخورد کند” و راهش را می کشد و می رود.
رئیس جمهور نظام مالی را شفاف کند
یکی از کسبه مرکز شهر که مغازه تعمیرات لوازم خانگی داشت، نیز در خصوص وظایف و اختیارات رئیس جمهور گفت: رئیس جمهور پس از رهبر، دومین مقام اجرایی و مهم کشور است و باید توانایی اجرای قانون اساسی را داشته باشد.
حسن که فوق لیسانس دارد، تقوا، صداقت و … را از ویژگی هایی عنوان کرد که رئیس جمهور باید از آنها برخوردار باشد و افزود: رئیس جمهور باید بتواند با ایجاد شفافیت والزام سایر نهادها به پاسخگویی، در میان مردم ایجاد وحدت کند. رئیس جمهور آینده باید در شرایط کنونی ابتدا نظام مالی کشور را شفاف کرده واز چاپ بی رویه پول و ایجاد تورم کاذب که کمر مردم را شکسته جلوگیری کند. نظام مالی غیرشفاف سبب بی اعتمادی مردم نسبت به آینده کشور و خودشان میشود.
به عقیده این مغازه دار بهبود وضعیت نظام مالی کشور مهمترین انتظاری است که از رئیس جمهور در این برهه از زمان می رود.
وی گفت: نظام مالی در تمام شریان های اقتصادی مملکت اثر دارد و نظارت بر آن برای جلوگیری از ایجاد و گسترش فسادرانتی در کشور بسیار موثر است. اگر رئیس جهور تنها با ارکان قدرت وارد معامله شود، قطعا خود نیز دچار فساد خواهد شد، رئیس جمهور با اتکای به آرا و بسیج عمومی مردم می تواند در حوزه های مختلف عملکرد موثری داشته باشد.
این تعمیرکار با توجه به اینکه در مرکز شهر با مردم زیادی سروکار دارد، گفت: مردم خواستار رفتار و گفتار صادقانه اند، عدم صداقت در گفتار، خیانت در امانت و بی وفایی به عهد از جمله خصوصیاتی است که رئیس جمهور باید از آنها به دور باشد در این صورت رئیس جمهور می تواند وارد صحنه شود در غیر این صورت ورود به این عرصه خیانت به مردم است و به قول کسبه در این صورت جنس بی کیفیت به عنوان جنس اصلی به مردم قالب می شود!
وی صداقت را ریشه تمام اصول اخلاقی عنوان کرد و گفت: یکی از ارکان افزایش اعتماد عمومی به دولتمردان، توجه آنها به صداقت در رفتار و گفتار است.
به گزارش ایسنا، چند خیابان آنطرفتر، آل طاها که مغازه فروش لوازم الکتریکی داشت وظیفه رئیس جمهور را صداقت با مردم و پرهیز از وعده های توخالی و به دور از وظیفه دانست و گفت: اختیارات و وظایف رئیس جمهور باید برای مردم تبیین شود و کاندیداهای ریاست جمهوری هم نباید اقدام به تخریب یکدیگر کنند، البته مردم بعد از ۴۰ سال که از عمر جمهوری اسلامی می گذرد، می دانند که رئیس جمهور چه وظایفی دارد پس رئیس جمهور هم وعده هایی در حد اختیارات خود به مردم بدهد.
وی نیز از رئیس جمهور آینده صداقت در کردار و گفتار را خواستار شد و گفت: کاندیداهای ریاست جمهوری باید در چارچوب وظایف و اختیارات خود به مردم وعده بدهند، چراکه وعده توخالی نظام و جمهوریت را زیرسوال می برد.
توجه به قشر ضعیف در دستور کار رئیس جمهور باشد
فروشنده دیگری که یک مغازه دمپایی فروشی داشت و با اکراه حاضر به مصاحبه شد، در خصوص وظایف رئیس جمهور گفت: اجرای درست قوانین از مهمترین وظایف رئیس جمهور است.
فراهانی ادامه داد: از رئیس جمهور آینده می خواهیم که توجه بیشتری به قشر ضعیف جامعه داشته باشد چراکه باقی افراد به هر طریق شده امورات خود را می گذرانند، اما اقشار ضعیف نیاز بیشتری به حمایت و کمک دارند.
این فروشنده خود را در قبال کشور مسئول دانست و گفت: از جایی که در این کشور زندگی می کنیم نباید اجازه دهیم دیگران برای ما تصمیم بگیرند، در نتیجه باید در انتخابات شرکت کنیم. کشور ما ظرفیت های خوبی دارد و امنیتی که در ایران وجود دارد در هیچ جای دیگر احساس نمیشود، اما تحریم ها کشور را دچار مشکل کرده اند..
کاندیداها وعده غیرعملی ندهند
جوانی که یک مغازه کیف فروشی داشت نیز در یک جمله وظایف رئیس جمهور را نظارت بر اجرای درست قوانین در حیطه کاری خود عنوان کرد و از کاندیداهای ریاست جمهوری خواست که در زمان انتخابات و برای انتخاب شدن وعده های غیرعملی به مردم ندهند و به تمام وعده های خود عمل کنند.
پسر جوان دیگری که در مغازه لباس فروشی مشغول چانه زدن با خانم مسنی بود که برای خرید لباس برای نوهاش از روستا به شهر آمده بود و چند دقیقه ای برای تخفیف ۵ هزارتومانی با فروشنده چانه میزد، گفت: رئیس جمهور باید به تمام وعده ها و قول های تبلیغات انتخاباتی اش عمل کند که البته عملکرد روسای جمهور در این رابطه تاکنون چندان رضایت بخش نبوده است. رئیس جمهور باید توجه بیشتری به جوانان داشته باشد و از میز ریاست فاصله بگیرد. دولت باید اجازه دهد که جوانان در سطح جامعه خود را نشان دهند، یک جوان ۲۰ ساله که دوره خدمت سربازی را به اتمام رسانده نیازمند شغل مناسب است، اما با این وضعیتی که در کشور حاکم است بسیاری از جوانان دارای مدارک تحصیلی عالی تنها با پارتی یا پول می توانند مشغول کار شوند و در غیر این صورت باید بیکار و سرگردان باشند.
علی اضافه کرد: در همین شهر اراک بنده به ۱۰ شرکت که نیازمند نیرو بودند سر زدم، اما متاسفانه، افرادی مثل من را دست به سر میکنند.
حسین اعلائی نیز نخستین وظیفه رئیس جمهور را اجرای قوانین وضع شده از سوی مجلس به صورت خالصانه دانست و گفت: مدیریت قوی و نظارت بر کابینه و نماینده مردم بودن جزو خواسته هایی است که باید به آن توجه شود.
رئیس جمهور آینده نباید تنها با شعار رای جمع کند
و اما آخرین مغازه ای که سر زدیم یک مغازه مانتوفروشی بود. صاحب مغازه جوانی بود که به تازگی ازدواج کرده بود و نگران بود حرفی بزند که به قول خودش بعدا برایش دردسر شود! وی در نهایت حاضر به گفتگو شد و با بیان اینکه اطلاعات اندکی از وظایف رئیس جمهور دارد، اظهار کرد: قطعا اگر رئیس جمهور به تمام وظایف خود عمل کند شرایط بهتر خواهد شد. رئیس جمهور آینده نباید تنها با شعار رای جمع کند، بلکه باید به حرف ها و وعده های خود عمل کند و برای اقتصاد و جوانان برنامه های مناسب داشته باشد.
در مسیر برگشت به محل کار، مغازه داری در حوالی خیابان امیرکبیر از ما خواست حرف هایش را به گوش کاندیداهای ریاست جمهوری برسانیم و گفت: رئیس جمهور آینده وزرای خوب و متعهدی را انتخاب کند و در صورتی که خطایی از مسئولین سر زد علنا به خطای آنها رسیدگی کرده و مردم را در جریان رسیدگی به این خطا قرار دهد. رئیس جمهور باید به تمام مسائل عمومی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و… توجه داشته باشد، جامعه تنها درگیر مشکلات اقتصادی نیست، بلکه در سایر حوزهها نیز مشکلاتی وجود دارد که همواره باید مورد توجه باشد.
به گزارش ایسنا، برآیند این گفتگوها نشان می دهد که مردم از جزئیات و در برخی موارد از کلیات اختیارات و وظایف رئیس جمهور آگاهی ندارند، اما اهمیت جایگاه رئیس جمهور را می دانند و روی رئیس جمهور کشورشان برای اینکه مشکلات شان را رفع کند، حساب می کنند. صداقت در رفتار و گفتار بیش از هر چیز دیگری برایشان اهمیت دارد چرا که یقین دارند در سایه صداقت بسیاری از مشکلات رفع می شود، حتی اگر تورم درصد بالا و گرانی و معضل اشتغال و مسکن و هرمعضل دیگری باشد. آنها از رئیس جمهور آینده مدیریت کارآمد اوضاع کشور را مطالبه می کنند، حتی اگر شناخت درستی از جزئیات اختیارات رئیس جمهور نداشته باشند و هر یک، وظایف مقام ارشد اجرایی کشور را به شکلی برای خود تعریف کرده باشند.
شکی نیست که آگاهی مردم از اختیارات مسئولان کشور یکی از ارکان مطالبه گری مطلوب است و شاید بهتر باشد نه تنها در دوران انتخابات که در دیگر روزهای سال نیز به این موضوع پرداخته شود تا هم مردم مطالبه گری درستی از مسئولان داشته باشند و هم برخی مسئولان در سایه ناآگاهی مردم از وظایف متولیان امور، پنهان نشده و مکلف به پاسخگویی باشند.
ایسنا در گزارش های بعدی به تبیین وظایف و اختیارات رئیس جمهور و شوراهای اسلامی شهر و روستا خواهد پرداخت.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه