علنی به نقل از ایسنا/قم عدم رعایت پروتکل ها و فاصله گذاری اجتماعی در ایام تعطیلات شش روزه که به دلیل جلوگیری از شیوع کرونا اجرا شد، اهداف اصلی آن را زیر سوال برد.
حوالی ظهر شنبه هفته پیش بود که یک خبر روی همه خبرگزاری ها و شبکه های کشور، قرار گرفت و همه را مات و مهبوت کرد. تیتر خبر این بود: کشور یک هفته تعطیل شد. یعنی یک هفته تمامی راه ها بسته و تمامی ادارات و بخش های خصوصی نیز بر اساس حکم مسئولان کشور تعطیل شدند.
در همان ساعات ابتدایی دکتر قدیر رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم منطقی ترین حرف را به زبان آورد و آن اینکه اگر این تعطیلات با رعایت پروتکل ها و رعایت فاصله گذاری و همان چیزی که به عنوان الحاقیه حکمی این تعطیلی عنوان شد رعایت نشود، چیزی جز خسارت چند روز تعطیلی بی دلیل و بی حاصل نخواهد بود.
با توجه به اینکه این تعطیلات در اواسط دهه اول محرم ابلاغ شد به منظور عدم ایجاد اجتماعات پراکنده در سطح شهرها عنوان شد که عزاداری ها به شکل کنترل شده و در قالب پروتکل ها برگزار شود و دسته جات عزاداری به دلیل احتمال بالای شیوع ویروس تعطیل شود.
در حالیکه رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی در برگزاری مراسمات تاکید کرده بودند بازهم شاهد حضور گسترده دستهروی در مناطق مختلف قم توسط افرادی بودیم که قرار بود این کار را انجام ندهند و به امر رهبر معظم انقلاب و حتی مراجع عظام تقلید که حکم کادر درمان را به عنوان یک حکم واجب عنوان کردند عمل نکردند.
اهمیت برگزاری مراسم شهادت امام حسین (ع) بر هیچ کسی پنهان نیست، اما در حالی که کرونا روزانه صدها آدم را به قبرستان میفرستد و صدها کودک را یتیم و هزاران خانواده را عزادار میکند نادیده گرفتن دستورالعملهای بهداشتی دردناک و ترسناک است.
در شبهای اول ماه محرم نحوه تجمع و عزاداری برخی هیئتها، داغ دل کادر درمان را تازه کرد و به بدخواهان دستآویزی برای حمله به دین، مذهب و هیئتها داد و باعث شد هیئتهایی که اصول بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت میکردند نیز زیر سؤال بروند و هیئت و هیئتیها به ساختارشکنی و بیمبالات محکوم شوند.
بعد از پشت سر گذاشتن این ماجرا انتظار میرفت که هیئتها برای حفظ آبروی قشر مذهبی بیشازپیش به دستورالعملها توجه کنند تا مبادا دشمنان دوباره از این حربه استفاده کنند؛ اما در شبها و روزهای تاسوعا و عاشورا باوجود ممنوعیت دسته روی هیئتها، حرکت دستهجات با همراهی صدها نفر نشان داد که هنوز هم برخی اجرای عادت گونه رسوم خود را به حفظ آبروی شیعیان و اسلام ترجیح میدهند.
این حرکت در حالی اتفاق افتاده است که رهبر معظم انقلاب به عنوان مرجع تقلید و ولیفقیه جامعه سال گذشته در آستانه محرم به هیئتها فرمودند: «در عزاداریها معیار آن چیزی است که کارشناسان بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا میگویند. شخصاً هر آنچه آنان بگویند را رعایت میکنم و توصیه من به همه هیأتداران و منبریها این است که به سخنان کادر بهداشتی گوش کنند. کرونا مسئله کوچکی نیست و اگر همین رعایتها هم انجام نشود آن وقت ممکن است به فاجعهای ختم شود.» و ایشان امسال نیز عمل به این دستورالعملها را به وضوح در برگزاری هیئت تک نفره نشان دادند.
برای پرسیدن علت عدم رعایت ممنوعیت دسته روی به سراغ مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان قم رفتیم و حجت الاسلام شعبان زاده، در این رابطه عنوان کرد: مسئولیت نظارت و توقف حرکت دستهجات به عهده نیروی انتظامی است.
وی ادامه داد: همه اقدامات لازم، هماهنگیها و جلسات انجام شده است و تذکرات لازم به هیئتها داده شده اما برخورد قانونی با دستهجاتی که در خیابان حرکت میکنند به عهده ناجا است.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی قم با بیان اینکه علت متوقف نکردن دستهجات باید از ناجا پرسیده شود، اظهار کرد: دادستانی اتمام حجت کرده است و با توجه به این که در ملأعام این کار صورت میگیرد و حرکتشان نیز مطابق با مقررات و شیوه نامههای بهداشتی نیست با آنها برخورد خواهد شد.
پس از اینکه مدیرکل تبلیغات اسلامی همه تقصیر را متوجه به نیروی انتظامی کرد در گفتگوی غیر رسمی با مسئولان این نهاد نیز متوجه شدیم که آنها نیز نمی توانند جلوی دسته جاتی که باید از همان مبدا نسبت به عدم حرکت اقدام می کردند و اقناع می شدند بایستند. این مساله بسیار طبیعی بود که وقتی دسته جات حرکت می کنند دیگر نمی تواند آنها را مجاب به تعطیل کردن مراسم خود کرد.
در میان این دسته جات هم حضور پیدا کردیم و صحبت های آنها را شنیدیم. برخی افراد بودند که وقتی صحبت از ممنوعیت این مراسم را مطرح کردیم سریعا به سراغ مسایل دیگر رفته و بحث را به شکلی مطرح کردند که گویی کسانی که این قوانین را وضع کردند اصلا با امام حسین و عاشورا غریبه هستند و دوست ندارند عزای حسینی برپا شود.
عده ای دیگر هم بودند که مقصر این وضعیت را افرادی معرفی کردند که به سفر میروند و با انتقال شهر به شهر ویروس آن را در سطح کشور می گسترانند و همین افراد که تعطیلات را به شمال و مکان های تفریحی می روند هیئات ها را مقصر همه مشکلات معرفی می کنند. اما واقعیت این است که این دو گروه هر کدام بر خلاف آیین نامه تعطیلات و پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی عمل کردند. هم کسانی که به قول دسته اول به شمال و مکان های دیگر رفتند مقصر هستند و هم کسانی که بدون توجه به پروتکل ها و تاکیدات رهبری و مراجع و با پیش فرض اینکه هر اجتماعی در این ایام که دلتا بر ارابه مرگ آفرین کرونا سوار شده است جان مردم ما را میگیرد.
اما در اینجا روی سخن با هیئتیها است: فراموش نکنند که آیینهای از اسلام و تشیع هستند و افرادی که آشنایی با تشیع ندارند با رفتار و کردار آنها مذهب را قضاوت میکنند و آنها باید از اعمالی که باعث وهن دین و سوءاستفاده معاندین میشود و به اصل دین و باورهای دینی لطمه میزند، دوری کنند؛ زیرا قیام امام حسین (ع) برای حفظ دین بوده است؛ البته شیعه همیشه به خاطر افراط و تفریط جماعتی در لباس دینداری، غرامت های بسیاری داده است و حتی در زمان امام علی(ع) نیز برخی از ایشان پیشی میگرفتند و ادعا میکردند که اسلام را بیشتر از ایشان می شناسند.
امابچه هیئتی ها به یاد داشته باشند به خطر انداختن جان و سلامتی افراد حق الناس است که شهید شدن در جوار امام حسین (ع) نیز آن را از بین نمیبرد؛ زیرا ایشان در شب عاشورا فرمودند: «هرکسی دینی بر گردن دارد به دنبال ما نیاید و در جنگ شرکت نکند.»
با توجه به اینکه پایان این ویروس منحوس مشخص نیست باید خود را با شرایط وفق دهیم؛ زیرا از امتیازات بزرگ شیعه این است که با مقتضیات زمان میتواند خود را هماهنگ کند و مجتهدانه احکام را استخراج نماید و به کار بندد و این ویژگی است که همیشه شیعه را پیشرو و زنده نگاه داشته است همچنین باید به سمت فرهنگسازی قیام عاشورا برویم و سعی کنیم عزاداریهایمان، فقط به راهاندازی دستهجات و سینهزنی منحصر نشود، زیرا درسهای مکتب انسانساز عاشورا چیزی فراتر از اشک ریختن و سیاه به تن کردن است؛ حادثه کربلا روایت بزرگی است به وسعت تاریخ حرف برای گفتن دارد.
و در آخر هم سخنی با مسئولان؛ اگر واقعا بدانیم که این باز و بسته کردن و تعطیل کردن ها و بازگشایی ها که یا بدون کارشناسی تجویز می شود و یا بدون نظارت خاصی اجرا می شود غیر از هدر رفت منابع و وقت کشور و به تعطیلی کشاندن همه بخش ها ثمری دیگر ندارد بهتر است در این تصمیمات تجدید نظر کنیم. تعطیلاتی که نظارت خاصی روی اجرای آن نمی شود و فقط به بسته بودن ظاهری مراکز خرید در خیابان های اصلی و چند خیابان فرعی بسنده می شود واقعا اثرگذار نخواهد بود. اگر واقعا به دنبال اثرگذاری تعطیلات هستیم باید تمام پروتکل ها را در کنار تزریق واکسن اجرا کنیم والا این چند روز هم تمام شد و سود و ثمری جز چند روز خانه نشینی در بر نداشت.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه