معرفی کتاب «پروانگان شمع جمع» به قلم محمدرضا عابدینی
کتاب «پروانگان شمع جمع»، نخستین جلد از مجموعه «جهاد اکبر، بیداری و سلوک جمعی» به قلم محمدرضا عابدینی، استاد حوزه و پژوهشگر، توسط نشر معارف منتشر شد.
کتاب «پروانگان شمع جمع» شاید اولین کتابی باشد که در باب سیر و سلوک جمعی نوشته شده باشد. دانستن این مطالب با کلام دلنشین آیت الله محمدرضا عابدینی که عمدتاً نگاه تمدنی به مباحث اسلامی دارد، جذابتر هم شده است.
محمدرضا عابدینی متولد ۱۳۴۰ در شهرری است.
اساتید ایشان، حضرات آیات بهجت، میرزا هاشم آملی، حاج شیخ جواد تبریزی، فاضل لنکرانی و وحید خراسانی میباشند.
ایشان فلسفه را نیز نزد آیت الله جوادی آملی، حسن زاده آملی و ممدوحی فرا گرفتند و علوم حدیث را نیز نزد آیت الله ممدوحی تلمذ کردند.
حجت الاسلام عابدینی ضمن تدریس در حوزه، در جمعهای اساتید دانشگاهی و دانشجویان مشتاق معارف دینی حضور مستمر دارند.
هم اکنون به طور تخصصی ایشان در شرح اصول کافی و تفسیر المیزان و شرح روایات مهدویت مشغول به تدریس هستند.
کتاب حاضر در سه بخشِ «سلوک اخلاقی»، «نیاز، بیداری و حرکت» و «توبه» به همراه 11 فصل، به مباحث اخلاقی به گونهای پرداخته که اخلاق فردی رایج که قرنهاست به آن پرداخته شده، به نگاه جمعی و تمدنی و کاروانی تغییر دهد و باب جدیدی را در بحث سیر و سلوک باز کند.
تا به حال هر آنچه که در مورد سیر و سلوک شنیدیم سلوک فردی بود. داستانها، کلاسهای اخلاق و منابر و دیگر رسانهها درباره سیر و سلوک فردی است.
سیر و سلوک جمعی شاید اولین باری باشد که به گوشمان میخورد و در ذهن این سوال را ایجاد میکند که مگر میشود؟ بله میشود. اساسا جمهوری اسلامی ایران بنا شده است که سیر و سلوک جمعی را رقم بزند و در دنیایی که فردگرایی و انزواء ارمغانش بوده و مسائل اجتماعی کم کم به دنیای مجازی خلاصه میشود نگاه تمدنی امام خمینی ره و مقام معظم رهبری که بر گرفته از معارف ائمه اطهار علیهالسلام است بر این استوار است که جامعه را به طرف مکارم الاخلاق سوق دهند. اینکه آیا میشود؟ لوازمش چیست؟ سیر عملی آن چگونه است؟
_ بریدهای از کتاب:
«پس از روشن شدن حقیقت بیداری و یقظه، به آثار ششگانه یقظه در وجود سالک پرداخته میشود. آثار بیداری علاوه بر اینکه تشکیکی است، هر کدام از مراتب آن ذره به ذره ایجاد میشود و نباید پنداشت که آخرین مرتبه بیداری، همان ابتدا به دست میآید؛ از این رو از جمله سختترین مراحل سلوک، بردباری و پایداری بر این رشد است.
امام سجاد علیهالسلام از خداوند درخواست میکند:
«گاهی ثمره بعضی از اعمالم را به من نشان بده تا برای دیگر اعمالم قوت قلبی پیدا کنم» لذا این گونه نیست که انسان نتیجه هر عمل خود را ببیند. ممکن است گاهی نتیجه را به زودی به آدم نشان ندهند و گاهی ممکن است نشان دادنش برای شخص زیانبار باشد.»
ثبت دیدگاه