«هنرمندان نقاش انسانهایی حقیقی هستند و با نگاهی حقیقی باید به آنان نگاه شود؛ چراکه بخش اعظم فرهنگ به آنها مدیون است.»؛ این است گوشه ای از نگاه اصغر کفشچیان مقدم، هنرمند برجسته کشورمان که امروز ـ دوشنبه ـ ۱۹ مهر ماه به دلیل عوارض ناشی از ابتلاء به ویروس کرونا فضای فرهنگ و هنر را برای همیشه ترک کرد.
به گزارش علنی به نقل از ایسنا، اصغر کفشچیان مقدم، طراح، نقاش و هنرمند حوزههای جدید بود که به دلیل اثرات ناشی از ابتلاء به ویروس کرونا ایست قلبی کرد و عالم هنر را بار دیگر در عزا فرو برد. این هنرمند که نقش فعالی در فضای آکادمیک کشور داشت، با رفتنش این فضا را هم از حضور خود خالی کرد.
دکتر اصغر کفشچیان مقدم، عضو هیات علمی و استادیار پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. این هنرمند و پژوهشگر هنر در سال ۱۳۴۲ در شهر مشهد متولد شده بود و پیکرش هم در همان زادگاهش به خاک سپرده خواهد شد.
آثار هنری و تجربه برگزاری نمایشگاه
زنده یاد کفشچیان مقدم علاوه بر اینکه با انتشار کتاب و نوشتن مقاله در فضای آکادمیک حضور پررنگی داشت، به واسطه شرکت در نمایشگاههای فردی و جمعی در داخل و خارج از کشور نیز فعالیت هنری قابل توجهی را به ثبت رسانده بود.
«در ستایش طبیعت»، «آفتاب» و «چگونگی» از جمله نمایشگاههای گروهی طراحی و نقاشی در تهران بود که او در آنها شرکت داشته است. «پیک. آن جوانان» یکی دیگر از نمایشگاههای گروهی است که این هنرمند به همراه شاگردانش در آن شرکت کرد. در این نمایشگاه که در سال ۱۳۹۵ برگزار شده بود، حدود ۵۰ اثر از شاگردان این هنرمند و سه اثر از خود او به نمایش گذاشته شد که انتخاب این آثار بر اساس نظر خود کفشچیان مقدم بوده است.
علاوه بر موارد بالا پروژه پایانی دانشگاه این هنرمند نیز اثر منحصر به فردی از او محسوب میشود. اجرای این پروژه نقاشی دیواری به مساحت حدود ۱۰۸۰ متر با تکنیک رنگ روغن سه سال زمان برد. در این اثر که تصاویر آن را در پایینتر مشاهده میکنید، هنرمند نسبت به آن چه که در فضای ورزشی متعارف سالهای قبل از انقلاب وجود داشت، نگاهی انتقادی دارد.
نقاش از دید اصغر کفشچیان مقدم
کفشچیان مقدم که در گذشته بارها درباره موضوعات مختلف به گفتوگو با علنی به نقل از ایسنا پرداخته بود، در یکی از این گفتوگوها درباره هنرمندان نقاش این چنین اظهار نظر کرده بود: «نقاشان انسانهایی حقیقی هستند و با نگاهی حقیقی باید به آنان نگاه شود زیرا که بخش اعظم فرهنگ به آنها مدیون است.»وی همچنین درباره حضور اجتماعی هنرمندان نقاش به علنی به نقل از ایسنا گفته بود: «زمانی که رسالت خاصی چون وظایف سیاسی، اجتماعی و یا مذهبی را برای هنرمند تدوین میکنیم، برای هنر تعریفی در ذهن ترسیم کردهایم و بر اساس آن تلاش میکنیم وظایفی را برای هنر و یا هنرمند در نظر بگیریم. اما عدهای نیز وجود دارند که این رسالت را برای هنر قایل نیستند و سعی نمیکنند تا هنرمند را که قرار است در طول زندگی کوتاهش، آثاری را از عالم دیگری به این عالم بیاورد، در چارچوبهای مادی و تاریخی قرار دهند.»این هنرمند همچنین بر این باور بود که هنرمند نمیتواند فارغ از تأثیرات سیاسی، اجتماعی و مذهبی جامعه باشد و این به معنی آن است که آنچه در اطراف یک هنرمند رخ میدهد، به شکلی بر تراوشات ذهنی و خلاقیتهای او تأثیر خواهد گذاشت.فعالیت در حوزه آکادمیک
اصغر کفشچیان مقدم یکی از هنرمندانی محسوب میشد که حضور فعالی در حوزه تدریس و نویسندگی داشت. این هنرمند دارای مقالههای مختلفی است که از بین این مقالات میتوان به «اثر هنری به مثابه کالای هنری در مواجهه با امر تکنولوژیک»، «بررسی جایگاه رنگ در فضای شهری امروز» و «چگونگی میزان بازتاب هنرهای سنتی در نقاشی معاصر ایران» اشاره کرد.علاوه بر مقالات، او کتابهایی نیز تألیف کرده است که برای مثال میتوان به «مجموعه مقالات دیوارنگاری شهری»، «جایگاه دیوارنگاری در منظر شهری»، «درآمدی بر چگونگی شکل گیری دیوارنگاری» و سایر موارد اشاره کرد.سرانجام این هنرمند که شاگردان زیادی را در حوزه نقاشی تربیت کرده بود، سرانجام نوزدهم مهر ماه ۱۴۰۰ بر اثر عوارض ناشی از ابتلاء به ویروس کرونا ایست قلبی کرد و دار فانی را وداع گفت. پیکر زنده یاد کفشچیان مقدم در زادگاه او شهر مشهد به خاک سپرده خواهد شد.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه