عمل به وعده‌های انتخاباتی، بدون داشتن رابطه با دنیا امکان‌پذیر نیست
19 خرداد 1400 - 9:58
شناسه : 5479
0

ایسنا/خراسان رضوی یک استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه «اگر نامزدها بخواهند به وعده‌های انتخاباتی خود پایبند باشند، طبیعتا باید تعامل با جوامع بین‌المللی را در دستور کار خود قرار دهند»، گفت: چراکه اکثر وعده‌هایی که تا به حال از جانب نامزدها داده شده است، بار مالی دارد و عمل به این وعده‌ها بدون داشتن […]

پ
پ

ایسنا/خراسان رضوی یک استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه «اگر نامزدها بخواهند به وعده‌های انتخاباتی خود پایبند باشند، طبیعتا باید تعامل با جوامع بین‌المللی را در دستور کار خود قرار دهند»، گفت: چراکه اکثر وعده‌هایی که تا به حال از جانب نامزدها داده شده است، بار مالی دارد و عمل به این وعده‌ها بدون داشتن رابطه مطلوب با جامعه بین‌المللی و باز بودن مسیر فروش نفت، امکان‌پذیر نخواهد بود.

دکتر احمد فاطمی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص تاثیراتی که تغییر دولت می‌تواند بر سیاست خارجه کشور بگذارد، اظهار کرد: این مسئله به این بستگی دارد که کدام یک از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری بتوانند به پیروزی برسند. در حال حاضر آقایان رئیسی و همتی بیش از سایر نامزدها شانس پیروزی دارند و برای پیش‌بینی مسیر دیپلماسی در دولت بعدی، باید ببینیم کدام نامزد از چه جناحی به پیروزی خواهد رسید.

وی با بیان اینکه با توجه به فضای عمومی جامعه، به نظر می‌رسد آقای رئیسی شانس بیشتری برای پیروزی داشته باشد، افزود: حتی اگر ایشان هم به جایگاه ریاست جمهوری برسد، بنا به دلایل مختلفی احتمالا تغییر خاصی در عرصه سیاست خارجه کشور رخ ندهد.

عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ادامه داد: یکی از این دلایل این است که طبق اظهاراتی که اخیرا رهبری داشتند، مسیری که در حال حاضر دولت در عرصه سیاست خارجی در پیش گرفته است، مورد تایید نظام است و مجموعه کل نظام به دنبال حل مشکلاتی است که در این عرصه وجود دارد و می‌خواهد مذاکرات وین به سرانجام برسد، لذا تغییر دولت تاثیر چندانی بر سیاست خارجی کشور ندارد.

فاطمی‌نژاد خاطرنشان کرد: همچنین با توجه به اینکه عمده مهارت آقای رئیسی مربوط به سیاست داخلی است و ایشان در خصوص مسائل مربوط به سیاست خارجی تبحر چندانی ندارد، لذا بسیار مهم است که ببینیم تیم سیاست خارجه در دولت ایشان، متشکل از چه افرادی خواهد بود.

وی با بیان اینکه اگر هدایت تیم سیاست خارجی دولت آقای رئیسی به دست افرادی مانند آقای جلیلی بیفتد، طبیعتا شاهد تغییراتی در سیاست خارجه کشور خواهیم بود، عنوان کرد: چراکه حتی اگر راهبردها و سیاست‌های کلی نظام در خصوص مسائل خارجی هم تغییر نکند، به دلیل تفاوت‌های زیادی که بین آقای جلیلی و آقایان ظریف و عراقچی وجود دارد، ممکن است رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجه تغییر کند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه اگر نامزدها بخواهند به وعده‌های انتخاباتی خود پایبند باشند، طبیعتا باید تعامل با جوامع بین‌المللی را در دستور کار خود قرار دهند، اضافه کرد: چراکه اکثر وعده‌هایی که تا به حال از جانب نامزدها داده شده است، بار مالی دارد و عمل به این وعده‌ها بدون داشتن رابطه مطلوب با جامعه بین‌المللی و باز بودن مسیر فروش نفت، امکان‌پذیر نخواهد بود.

فاطمی‌نژاد با بیان اینکه ادامه مذاکرات و سرنوشت برجام به عوامل خارجی بستگی دارد، تصریح کرد: فضای بین‌الملل، دیدگاه‌های آمریکا و همراهی سایر کشورها، از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر سرنوشت برجام است و این گونه نیست که احیای برجام فقط بستگی به خواست ما داشته باشد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل همچنین در خصوص اینکه پایان یافتن مهلت یک ماهه‌ای که ایران برای دسترسی به فیلم‌های سایت‌های هسته‌ای به آژانس داده است، چه تاثیری بر روند مذاکرات احیای برجام خواهد گذاشت، مدعی شد: همان طور که این مهلت ابتدا سه ماهه بود و سپس برای یک ماه دیگر تمدید شد، در آینده نیز در صورت لزوم قابل تمدید است.

وی ضمن اشاره به اینکه با توجه به نتایج بررسی صلاحیت‌ها، اصولگرایان خود را پیروز انتخابات می‌دانند، بیان کرد: حالت مطلوب برای جناح اصولگرا این است که مذاکرات در دولت فعلی به نتیجه برسد؛ چراکه اگر افرادی از این جناح بتوانند دولت بعدی را در دست بگیرند، در حالتی که با نتایج مثبت مذاکرات روبه‌رو شوند، احتمالا چیزی از تلاش‌هایی که دولت ‌آقای روحانی برای این مذاکرات انجام داده است، نخواهند گفت اما چنانچه مذاکرات نتایج مثبتی را در بر نداشته باشند، تمام تقصیرات را متوجه این دولت خواهند کرد.

عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی افزود: همچنین با توجه به اینکه تیمی که در حال حاضر مذاکرات وین را بر عهده دارد، با تمام مسائل آن آشناست و تسلط کامل بر این موضوع دارد، لذا راحت‌تر این است که این مذاکرات در همین دولت فعلی و توسط همین افراد به سرانجام برسد.

فاطمی‌نژاد تصریح کرد: البته با تمام این وجود، به نظر من دولت فعلی برای به ثمر نشاندن مذاکرات، با موانعی جدی روبه‌رو است؛ چراکه اگر ایران بخواهد این مذاکرات به نتیجه‌ای برسد، باید یک سری امتیازات جدی به طرفین مذاکره بدهد و ممکن است دولت فعلی نتواند در این خصوص کاری انجام دهد و چنین امتیازاتی را بدهد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه حتی اگر دولت بعدی دولتی اصولگرا باشد، باز هم رهبری تیم سیاست خارجی به افرادی معتدل واگذار خواهد شد، اضافه کرد: یعنی حتی اگر افرادی که در حال حاضر در تیم مذاکره‌کننده مشغول هستن هم کنار گذاشته شوند، باز هم افرادی در این زمینه به کار گمارده خواهند شد که به عنوان مثال تفکراتی شبیه به آقای متکی دارند.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: البته طی دو، چند روز اخیر رغبت‌ها نسبت به آقای همتی بسیار افزایش یافته و ممکن است تا روز انتخابات ما با یک پدیده مواجه شویم و بر خلاف تحلیل‌هایی که وجود دارد، آقای رئیسی پیروز انتخابات نشود که اگر چنین شود، می‌توان انتظار داشت همین مسیری که در حال حاضر در عرصه دیپلماسی کشور در حال طی شدن است، ادامه یابد.

انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.