رونق تجارت بین الملل از طریق خراسان جنوبی دور نیست
09 آذر 1400 - 10:35
شناسه : 41453
3

علنی به نقل از ایسنا/خراسان جنوبی با خبرهای خوشی که از پیگیری‌ها برای بازگشایی پایانه‌های مرزی و تجارت کلان با افغانستان به گوش می‌رسد، رونق تجارت بین الملل از طریق خراسان جنوبی دور نیست. خراسان جنوبی با داشتن ۴ پایانه مرزی با کشور افغانستان از ظرفیت خوبی برای افزایش صادرات کشور برخوردار است که برای […]

پ
پ

علنی به نقل از ایسنا/خراسان جنوبی با خبرهای خوشی که از پیگیری‌ها برای بازگشایی پایانه‌های مرزی و تجارت کلان با افغانستان به گوش می‌رسد، رونق تجارت بین الملل از طریق خراسان جنوبی دور نیست.
خراسان جنوبی با داشتن ۴ پایانه مرزی با کشور افغانستان از ظرفیت خوبی برای افزایش صادرات کشور برخوردار است که برای بازگشت به روزهای خوش مبادلات اقتصادی بین دو کشور نیاز است تا قفل دو پایانه مرزی غیرفعال استان هم باز شود. قفل‌هایی که ۷ سال هیچ کلیدی نتوانست بازش کند. این فرصت دارد می‌سوزد و این وقت است که دارد تلف می‌شود.

به گزارش علنی به نقل از ایسنا، والی فراه می‌گوید: طالبان توجه ویژه به توسعه و رشد گمرک ابونصرفراهی دارد و در این زمینه مشکلات آن حل خواهد شد.

اکنون پیگیری‌ها به نتیجه رسیده و درب یکی از این گذرگاه‌های مرزی باز شده؛ پایانه مرزی یزدان، اما مسئولان افغانستانی معتقدند افغانستان با جمهوری اسلامی ایران یک تفاهم نامه همکاری گمرکی ندارند. حال گرچه پایانه باز شده اما هنوز از صادرات گسترده کالا به افغانستان خبری نیست. در مسیر راه دست اندازهایی وجود دارد.

پایانه هایی که یکی یکی گشوده می‌شوند

مصطفی نخعی، نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی نیز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه در شهرستان کمتر توسعه‌یافته نهبندان در حوزه اقتصادی ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای وجود دارد، اظهار کرد: وجود معادن غنی و ارزشمند، موقعیت ممتاز جغرافیایی و وجود مرز بین‌المللی مزیت‌های بسیار خوبی برای توسعه اقتصادی این شهرستان است.

وی با اشاره به اینکه از سال گذشته یکی از مهم‌ترین پروژه‌ها و برنامه‌های پیگیری شده بحث بازگشایی بازارچه دوکوهانه بود، تصریح کرد: متولی اصلی مرز وزارت کشور است لذا طرح سؤال از وزیر وقت کشور را آغاز و متعاقب آن جلساتی را با مسئولان برگزار کردیم.

 نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: انجام پیگیری‌های از طرف وزارت خارجه وقت و دیدار با وی، مکاتبات با کشور افغانستان، تصویب بازگشایی بازارچه دوکوهانه در کارگروه ویژه مرز وزارت کشور، دیدارهای مختلف و پیگیری از وزارت امور خارجه دیدارهای مختلف و پیگیری از کمیسیون مشترک ایران و افغانستان بخشی از پیگیری‌های انجام شده است.

نخعی از بازگشایی گذرگاه مرزی دوکوهانه نهبندان پس از ۱۲ سال وقفه خبر داد و گفت: بازگشایی این گذرگاه با پیگیری‌های فراوان و مذاکرات بین دو کشور ایران و افغانستان و رایزنی‌های مستمر در سطح وزارت کشور، وزارت امورخارجه و کمیسیون مشترک ایران و افغانستان محقق خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه با توجه به تغییر دولت افغانستان و ایجاد شرایط جدید در این کشور تا حدود زیادی شرایط به سمت بازگشایی بازارچه‌های رسمیت‌دار پیش رفته است، بیان کرد: در حال حاضر شرایط خوبی فراهم شده و اگر تاجری تمایل داشته باشد با تاجری از کشور افغانستان مراوده تجاری داشته باشد تاحدود زیادی کارها انجام شده است.

بازار فقط در انحصار خرده فروشی

تجار افغانستانی می‌گویند اکنون وضع کار و بار ما فقط خرده فروشی است، افزود: فعلا مواد غذایی مانند رب، ماکارونی فعلا برای خرده فروشی برای مردم می‌آید ولی بار دیگری نیست. این خرده فروشی در حالی است که تمام زیزساخت‌های لازم برای صادرات و واردات در این پایانه فراهم است. ما کشوری هستیم که واردکننده کالاهای ایرانی بوده و تمام معیشت زندگی ما از طریق کالاهای ایرانی تامین می‌شود. ما خواهان هستیم که این بازار رشد داشته شود.

مسئولان افغانستان، مشکلات ماه‌های قبل را ناشی از عدم استقرار گمرگ افغانستان و عدم فعالیت تجاری کلان می‌دانند. حال که هم ایران و هم افغانستان اعلام آمادگی کردند پس باز شدن این گره هم نباید کار سختی باشد چراکه افغانستان بازار بسیار بکر و خوبی دارد و اگر ما دیر بجنبیم در این رابطه،کشورهای دیگر بازار را از دستمان می‌گیرند.

هزینه‌ کالاهای صادراتی به افغانستان کاهش یابد

حسین موهبتی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی نیز در جمع خبرنگاران گفت: بازارچه یزدان در زمان خراسان بزرگ نخستین بازار تحت عنوان بازار قائنات بوده است و نیز رتبه دوم کشور و قدیمی‌ترین بازارچه مرزی استان نیز است پس همواره در تلاش بودیم تا اقداماتی در راستای بازگشایی این بازارچه انجام دهیم.

وی افزود: در روزهای ابتدایی حاکمیت طالبان در افغانستان رایزنی‌هایی صورت گرفت، اما به دلیل شرایط افغانستان با مشکلاتی چون عدم ثبات والی در فراه و نبود مسئول مشخص خارجی رو به رو بودیم.

وی ادامه داد: در ملاقات چند روز گذشته بنده به نمایندگی از استاندار خراسان جنوبی در خصوص بازارچه یزدان با طالبان  نشستی صورت گرفت که در راستای بازگشایی این بازارچه گام‌هایی برداشته شود.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی بیان کرد: از طریق کنسولگری ایران در هرات پیگیری‌ها و ملاقات‌هایی از سوی مسئولان استان با متولیان ولایات فراه و فرات صورت گرفته و در چند روز آینده شاهد این دیدار خواهیم بود.

موهبتی تصریح کرد: باید هزینه‌های کالاهای صادراتی به افغانستان را کاهش دهیم و با استقرار گمرک افغانستان و نیرو این بازارچه تعطیل نخواهد شد و همچنین با استقرار صرافی یا بانک ارزی در بازارچه می‌توانیم با دلار تبادل داشته باشیم چرا که طرف خارجی فقط با دلار معامله می‌کند در این صورت شاهد رونق این بازارچه خواهیم بود.

با  ۹۵۰ کیلوکتر مرز مشترک با کشور افغانستان و وجود سه پایانه فعال سهم ما به صورت سالانه از بازار افغانستان ۲ میلیارد و ۵۰۰ تا ۳ میلیارد دلار است که اگر سایر بازارچه‌های ما بازگشایی شوند سهم ما از بازار افغانستان سالانه به بیش از ۶ میلیارد دلار هم خواهد رسید.

اکنون بازار بکر افغانستان است که در انتظار کالاهای ایرانی است، در انتظار آغاز صادرات و واردات گسترده کالا از پایانه مرزی یزدان و حتی باز شدن بازارچه‌های مرزی گلورده و دوکوهانه. تجار ایرانی و افغانستانی خواهان رونق این مرز هستند، زیرساخت‌ها نیز فراهم است و روزهای خوش یزدان چندان دور نیست اگر تلاش بیشتری کنیم.

انتهای پیام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.