علنی به نقل از ایسنا/خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: در بین ۱۰ کشور اول مقصد صادرات ما، چند کشور از همسایگانمان وجود دارد، اما در صورتی که در ارتباطمان با جوامع بینالملل و آمریکا تنشزدایی کنیم، این پتانسیل وجود دارد که روابطمان با همسایگانمان را گسترش دهیم.
دکتر احمد فاطمینژاد در گفتوگو با علنی به نقل از ایسنا با اشاره به سخنانی که تا کنون از طرف آیتالله رئیسی در مورد سیاست خارجه در دولت وی مطرح شده است، اظهار کرد: آقای رئیسی میداند که برای به پیش بردن برنامههای خود نیازمند تنشزدایی در روابط ایران با جامعه بینالمللی است و باید بتواند مسیر صادرات و واردات را باز کند و محدودیتهایی که در نتیجه تحریمها به وجود آمده است را برطرف کند، کما اینکه وی در مراسم تحلیف نیز اظهار کرد که از هر ابتکار دیپلماتیک برای رفع تحریمها استقبال میکند.
وی ادامه داد: اما از طرفی دیگر رویکرد کلی اصولگرایان، رویکردی انتقادی نسبت به نظم بینالمللی و آمریکا و اروپا است و نگاهی شرقگرایانه دارند. لذا اگر بخواهیم یک تحلیل اولیه ارائه دهیم، باید بگوییم با توجه به بحثهایی که مطرح شده است، فعلا واضح نیست که آقای رئیسی چه مسیری را در سیاست خارجه در پیش خواهد گرفت.
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با اشاره به تاکیدات آقای رئیسی بر تقویت روابط با همسایگان، عنوان کرد: علاوه بر ایران، در بسیاری از کشورهایی که تعداد همسایگان زیادی دارند نیز الویت ارتباط با همسایگان مطرح است. ایران نیز هم تعداد همسایگان زیادی دارد و هم این همسایگان در مناطق مختلفی قرار دارند. یعنی در مناطق آسیای جنوبی، آسیای مرکزی، قفقاز، مسیر اروپا، منطقه شامات و حوزه خلیج فارس ایران دارای همسایگانی است.
فاطمینژاد بیان کرد: اما این همسایگان حاضر نخواهند شد تحت هر شرایطی با ایران رابطه داشته باشند و طبیعتا برای ارتباط با ایران، سود و زیان خود را محاسبه میکنند و اگر احساس کنند ممکن است با محدودیتهایی از طرف آمریکا مواجه شوند، به راحتی از رابطه با ایران چشمپوشی میکنند. این اتفاقی است که در تمام این چهار دهه اخیر رخ داده است و به غیر از برخی ادوار مانند سالهای دولت اصلاحات که یک تنشزدایی عمومی در سیاست خارجه ایران رخ داد و باعث بهبود رابطه بین ایران و همسایگان شد، ما همواره شاهد این بودیم که چندان رابطه خوبی با کشورهای همسایه نداشتیم.
وی با بیان اینکه بدون تنشزدایی در ارتباط با آمریکا، در ارتباط با همسایگان نیز نمیتوان به توفیقی دست یافت، تصریح کرد: طبیعتا روابط همسایگان تحت تاثیر عواملی نظیر فاصله دو کشور و میزان نیاز دو کشور به رابطه داشتن با یکدیگر قرار میگیرد، اما فراتر از همه اینها مهمترین عاملی که بر روابط ایران با همسایگان تاثیرگذار است، رفتار آمریکا در خصوص این روابط است که آیا همسایگان ایران را وادار به کاهش روابط با جمهوری اسلامی میکند یا خیر..
این تحلیلگر مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: به عنوان مثال پاکستان میتواند یک بازار بزرگ برای گاز ایران باشد، اما این کشور هیچگاه به صورت جدی در این خصوص اقدام به انعقاد قرارداد با ایران نکرده است. عربستان، امارات و قطر نیز میتوانند بازارهای خوبی برای تولیدات ایران باشند، اما هیچ وقت رابطه ما با این کشورها چندان گسترده نبوده است.
فاطمینژاد ادامه داد: البته اینها بدین معنا نیست که ما کلا در رابطه با همسایگان خود شکست خوردهایم. هنوز هم در بین ۱۰ کشور اول مقصد صادرات ما، چند کشور از همسایگانمان وجود دارد، اما در صورتی که در ارتباطمان با جوامع بینالملل و آمریکا تنشزدایی کنیم، این پتانسیل وجود دارد که روابطمان با همسایگانمان را گسترش دهیم.
این استاد دانشگاه همچنین در مورد اینکه چطور میتوان توطئههایی که اسرائیل در مورد ایران انجام میدهد و میخواهد در افکار عمومی ایران را یک کشور خطرناک جلوه دهد، خنثی کرد، گفت: باید با برنامهسازی و تقویت رسانههای بیطرف با این توطئههای اسرائیل مقابله کرد. همچنین مقامات و سیاستمداران جمهوری اسلامی نیز باید به گونهای رفتار کنند که افکار عمومی مردم جهان نتوانند تبلیغات اسرائیل در مورد خطرناک بودن ایران را قبول کنند.
انتهای پیام
ثبت دیدگاه