تخریب بارگاه ائمۀ بقیع علیهمالسّلام توسط وهابیون
تخریب بقیع نخستین بار در سال ۱۲۲۰ هجری توسط حکومت عثمانی اتفاق افتاد و در آن زمان مرقدهای تخریب شده به همت مسلمانان بازسازی شد.
▪️بیش از ۱۰۰ سال بعد از نخستین تخریب، وهابیون کوردل همزمان با هشتم شوال ۱۳۴۴ قمری مصادف با ۳۱ فروردین ۱۳۰۵ شمسی بر اساس فتوای سران وهابیون مبنی بر تحقیر اماکن مقدس شیعه، برای دومین بار به مرقد مطهر ائمه اطهار(ع) در مدینه منوره و به ویژه قبرستان بقیع هجوم آوردند و این مکان مقدس را به گورستانی خاکی و ویران تبدیل کردند.
▪️تا پیش از تخریب قبرستان بقیع، بالای قبور بزرگان اسلام مدفون در این قبرستان (براساس تحقیقات به عمل آمده بیش از ۱۰ هزار نفر از بزرگان جهان اسلام در آن مدفون هستند) گنبد و بارگاهی وجود داشته و قبور چهار ائمه مدفون در بقیع(ع) نیز در در بقعه هشت ضلعی با گنبدی سفیدکاری شده از سایر قبور مجزا شده بود و بسیاری از شیعیان برای زیارت امام حسن مجتبی (ع)، امام سجاد (ع)، امام محمدباقر (ع) و امام جعفرصادق(ع) به این مکان مقدس مشرف میشدند.
* نمایی از قبرستان بقیع پیش از تخریب
۱.بیتالاحزان
۲.آرامگاه امامان (ع)
۳.دختران پیامبر
۴.همسران پیامبر
۵.عقیل و عبدالله بن جعفر
۶.مالک و نافع
۷. ابراهیم فرزند پیامبر
۸. حلیمه سعدیه.
🔸وهابیان، بار نخست در سال ۱۲۲۱ هجری قمری، بخشی از بناهای قبرستان بقیع را ویران نمودند.
سپس با تکمیل سلطه خود بر حجاز در شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمری، کلیه این بناها و گنبدها و آثار را ویران و اموال و اشیای گرانقیمت موجود در این اماکن را به تاراج بردند و نه تنها در مدینه، بلکه در هرجا گنبد و بارگاه و زیارتگاهی بود، به ویرانی آن اقدام کردند.
در سال ۱۳۰۴ ش که آل سعود بر مکه مسلط شدند برای تسلط بر مدینه به آن شهر هجوم بردند و خبرها حکایت از بمباران آن شهر داشت. در ایران، یک روز عزای عمومی اعلام شد. و هیاتی به سرپرستی دو تن که یکی حبيبالله هویدا بهائی بود به آنجا اعزام شدند. وی پدر هویدا نخستوزیر زمان طاغوت بود. حبيبالله در گزارش خود مدعی شد فقط پنج گلوله بر اطراف گنبد نبوی اصابت کرده که معلوم نیست از طرف چه کسی بوده و در واقع حمایت از وهابیها کرد. بعد در ۸ شوال ۱۳۴۴ ق برابر با ۳۱ فرودین ۱۳۰۴ شمسی با فتوای عبدالله بن سلیمان مفتی نجدی آل سعود. بقیع تخریب شد. در سال ۱۳۰۶ عالم ایرانی آیت الله شیخ عبدالرحیم صاحبالفصول از پادشاه عربستان درباره تخریب بقیع پرسید، او مدعی شد نماینده ایران یعنی حبيبالله هویدا تشویق به تخریب نموده است. عبد العزيز نامهای برای وی برای مشخص کردن قبور ائمه بقیع نوشت. گرچه سخن عبدالعزیز تمام حقیقت نیست. اما نشان از نقش حبيبالله هویدا در جریان تخریب دارد. او برای جلوگیری از این کار رفته بود.
جالب این است که پدر هویدا بعدا نماینده رسمی دولت ایران در عربستان سعودی میشود. بنابراین رضاخان و نماینده دولتش حبيبالله بهائی در تخریب بقیع و عدم دفاع از آن نقش داشتند. در حالی مردم ایران و عراق انتظار داشتند حاکم ایران به دفاع از حرمین شریفین و بقیع بپردازد.
✍علی اکبر ذاکری ۸ شوال ۱۴۴۶
کتاب حکایات قبرستان بقیع، نوشتهی محمد محقق و شهرام قراگوزلو، روایت حملهی ناجوانمردانه به قبرستان مقدس بقیع و تخریب قبور امامان شیعه (ع) و بازسازی آن توسط علّامه حاج شیخ عبدالرحیم صاحبالفصول حائری و تلاشها و ملاقاتهای ایشان با پادشاه عربستان برای عملیات بازسازی و نوسازی قبرستان بقیع پس از تخریب سال ۱۳۴۴ است.
قبرستان بقیع در تاریخ به «مشهد» و «حرم اهلبیت(ع) » معروف بوده است.
این مقبره در سال ۱۳۴۴ هجری قمری به دست وهابیان مورد آسیب شدیدی قرار گرفت. بعد از تخریب این مکان مقدس، مرحوم علامه حاج عبدالرحیم حائری، تنها و بیپشتیبانی دولت، سند تعمیر قبرستان بقیع را به دست آورد.
ایشان علاوه بر بازسازی قبرستان بقیع، یک دیوار سراسری برای آن کشیده و اجازهی ورود و بازدید عمومی را نیز صادر کردند.
وهابیان در ۸ شوال ۱۳۴۴ در روز «یومالهدم» به این مکان متبرک و مقدس حمله کرده و آن را مورد ضربههای وحشیانهی خود قرار دادند. پس از سلطهی ایشان بر مدینه، آرامگاههایی که بر روی قبور بود را از بین بردند. آرامگاههای امام حسن مجتبی(ع)، امام سجاد(ع)، امام محمدباقر(ع)، امام جعفر صادق (ع) نیز از این هجوم در امان نماندند.
تا پیش از هجرت مسلمانان از مکه به مدینه، مسلمانان مدینه، اجساد خود را در دو قبرستان «بنی حرام» و «بنی سالم» و یا در خانههایشان به خاک میسپردند اما پس از مهاجرت مسلمانان و به دستور پیامبر مکرم اسلام(ص)، قبرستان بقیع به قبرستان رسمی مسلمانان تبدیل شد.
کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع:
“کارگران مشغول کارند!به احداث ضریح”
کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع:
“چند روزی مانده به اتمام ضریح”
کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع:
“مهدی فاطمه آید به تماشای ضریح”
کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع:
“عید امسال:نماز:صحن بقیع”
کاش روزی بنویسند به دیوار بقیع:
“فلش راهنما،مرقد زهرای شفیع”
ثبت دیدگاه