امشب برای شب قدر اینگونه آماده شوید و بالاترین بهره را از آن ببرید
یک کارشناس مذهبی برای استفاده بهتر از شب قدر نکاتی را متذکر شد تا برای این شب بهتر آماده شویم و بالاترین بهره را از آن ببریم.
به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیتهای دینی خبرگزاری فارس شب قدر، نابترین فرصت معنوی برای ارتباط با خدای متعال و بهترین فرصت کسب فیوضات دنیوی و اخروی است که طبق فرموده قرآن کریم از هزار ماه ارزش بیشتری دارد و مقدرات یکساله افراد در این شب تعیین و ثبت میشود و همین نکات کافی است که برای استفاده از این شب بیبدیل آماده شویم.
برای اطلاع از چگونه آماده شدن و استفاده درست از این شبهای عزیز با حجتالاسلام محسن رفیعی وردنجانی کارشناس مذهبی گفتوگو کردیم که در ادامه تقدیم میشود.
تمرکز بر روی هدف
وی با بیان اینکه هدف بسیار مهم است، گفت: هدف استفاده از بهترین فرصت عمر است پس مراقب باشیم هیچ کار و مشغلهای ما را از کوره به در نبرد و ناامید یا غافل نکند. به عبارت دقیقتر سعی کنیم همه تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. مثلاً اگر کسی از دوستان، اقوام، همکاران یا هر فرد دیگری، کاری کرد که عصبانیت ما را برانگیخت، با بهترین و آرامترین شکل از کنار آن مسأله عبور کنیم. اگر زمینه تفریح غافلکننده یا بیفایدهای پیش آمد آن را کنار بزنیم. خلاصه این که تمرکز ذهنی خود را از ارتباط با خدا از دست ندهیم و اگر لحظهای غافل شدیم به سرعت دوباره با ذکر یا عبادتی ارتباط را برقرار کنیم. با اذکاری مثل استغفار یا تلاوت سوره قدر و…
حساب و کتاب خود/ تسویه حساب با مردم
وی توجه به حسابهای گذشته و حقالناس را یکی از امور مهم در شب قدر دانست و گفت: مرور حساب و کتاب عمر گذشته نسبت به حقوقی که بر عهده انسان است یکی از مهمترین کارهای مقدماتی مهیا شدن برای شب قدر است. پیشنهاد میشود قلم و کاغذی به دست بگیریم و حساب و کتاب عمر گذشته یا سال گذشته را وارسی کنیم و با همه تسویه حساب کنیم. همچنین حق الناس، یکی از مهمترین اموری است که باید رسیدگی شود، چه حق کسانی که زندهاند و چه حق کسانی که از دنیا رفتهاند! حقوق نزدیکان و اطرافیانی که بیشتر با آنها در ارتباط هستیم را جدی بگیریم و حضوری یا غیرحضوری جویای رضایت باطنیشان نسبت به خود باشیم. بدهی مالی یا آبرویی یا معنوی که داریم تسویه کنیم و به هر صورت از صاحبان آن، رضایت، مهلت و حلالیت طلب کنیم. میتوانیم فکری هم برای حقوقی که احتمالاً ضایع کردهایم و فراموشمان شده بکنیم. راهش «ردّ مظالم» است.
حق خود
وی ادامه داد: اگر به خودمان ظلم کردهایم، بسیار هم ظلم کردهایم! اگر موافق این مطلب نیستید کمی دقیقتر دفتر عمر پشت سرگذاشته را ورق بزنید. به هر صفحه که میرسید کمی تأمل کنید. سطرها را بکاوید و بر روی عبارتهای نوشته شده در تقویم عمر، دقت کنید و حرف به حرف، نفَس به نفَس پیش روید. انجام دادهها و ندادهها را قضاوت کنیم: «بَلِ ٱلإِنسَٰنُ عَلَىٰ نَفسِهِ بَصِیرَة؛ (سوره قیامت آیه ۱۴) بلکه انسان خود به وضع خویش بیناست.» کافی است انسان خلوتی را غنیمت داند و بر کارنامهاش نظاره کرده و بیندیشد تا متوجه شود که چه بر سر خود آورده و چه حسرتی منتظر اوست!
حق خدا
این کارشناس مذهبی حق خداوند را مورد دیگری دانست که بهتر است در شب قدر بهان رسیدگی کنیم و در این خصوص اظهار داشت: حق خدا بی انتهاست؛ چراکه هیچ کسی حتی از عهده شمردن نعمتهایش بر نمیآید، چه رسد به اینکه شکرشان را به جا آورد؛ اما برای کسی که پشیمان و بیپناه است، تنها مأمن و مأوای رحمت و بخشش، درگاه خدای متعال است؛ چنان که خود میفرماید: «قُل یَٰعِبَادِیَ ٱلّذِینَ أَسرَفُواْ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِم لَا تَقنَطُواْ مِن رَّحمَةِ ٱللَّهِ إِنَّ ٱللَّهَ یَغفِرُ ٱلذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُۥ هُوَ ٱلغَفُورُ ٱلرَّحِیمُ؛ (سوره زمر آیه ۵۳) بگو: اى بندگان من که [با ارتکاب گناه] بر خود تجاوز کار بودهاید! از رحمت خدا نومید نشوید، یقیناً خدا همۀ گناهان را مىآمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.» پشیمانی و عذرخواهی واقعی، به علاوه امیدواری فراوان به دریای رحمت و فضل الهی، بهترین سرمایهای است که میتوان در شب قدر به درگاه الهی آورد.
نورانیت دل
حجتالاسلام رفیعی داشتن قلب پاک را سبب نزول ملائکه به زمین دانست و گفت: در شب قدر، آسمانیان به زمین نازل میشوند و به شرط این که قلب انسان، پاک و نورانی و رقّت یابد نور ملکوتیان در آن انعکاس مییابد و رحمت الهی بر جانهایشان مینشیند. حتماً دیده یا شنیده اید که ظروف مسی که زنگار گرفتهاند را صیقل میدهند تا دوباره مثل روز اول، برّاق و زیبا شوند! خوب، وضع دل نیز همین طور است. باید از هین الان، دل را برای شب قدر آماده و صیقلی کنیم اما چگونه؟
وی ادامه داد: امام صادق علیه السلام میفرمایند: «إنَّ للقُلوبِ صَداءً کصَداءِ النُّحاسِ، فاجلُوها بالاستِغفارِ (عدّة الداعی 249) دلها نیز همچون مس، زنگار مى بندند، پس آنها را با استغفار صیقل دهید.» نکتهای که در این باره وجود دارد این است که استغفار، معذرتخواهی از خداست، پس تا آنجا که ممکن است باید جدی و با توجه بیان شود تا زودتر و بهتر نتیجه دهد.
باز هم تفکر
این کارشناس مذهبی وجه تمایز انسان با دیگر موجودات را عقل و تفکر دانست و گفت: انسان میتواند با به کار انداختن عقل و تفکر و اندیشیدن در چرایی خلقت خود، خلقت عالم هستی و… و از جمله تفکر در اعمال و رفتار خود، گامهای بزرگ را زودتر از دیگران بردارد. به عبارت بهتر، کسانی که بهتر و بیشتر در اعمال خود و آنچه در سرای باقی پیش رویشان است، اندیشیدهاند ره صد ساله را یک شبه طی کرده و از افتادن در هزارتوی لذایذ کوتاه و موقت دنیا رهیدهاند. امام صادق علیهالسلام در این باره میفرمایند: «تَفَکُّرُ سَاعَةٍ خَیْرٌ مِنْ عِبَادَةِ سَنَةٍ إِنَّمٰا یَتَذَکَّرُ أُولُوا اَلْأَلْبٰابِ (بحار الأنوار، جلد۶۸، صفحه۳۲۷) یک ساعت تفکر، از عبادت یک سال بهتر است «همانا صاحبان عقل و خرد متذکر میشوند.» (رعد ۱۹)»
وی در پایان گفت: راه روشن است. انسان اگر میخواهد قدم بردارد اول باید به اهمیت راه و ضرورتش بیندیشد تا برای حرکت، بیقرار شود. آنگاه، خواهی دید که خودجوش، نه تنها میرود بلکه میدود! چون فهمیده است که: «وَٱلسَّـٰبِقُونَ ٱلسَّـٰبِقُونَ أُوْلَـٰٓئِکَ ٱلمُقَرَّبُونَ فِی جَنَّـٰتِ ٱلنَّعِیمِ (سوره واقعه آیات ۱۰ تا ۱۲) و سبقتگیرندگان [در کارهاى خیر] سبقتگیرندگان [در گرفتن پاداش] اند. اینان مقرباناند و در بهشتهاى پر نعمتاند.»
انتهای پیام/
ثبت دیدگاه