چرا باید دانش سیاسی خود را تقویت کنیم؟
03 دی 1401 - 2:40
شناسه : 55655
3

چرا باید دانش سیاسی خود را تقویت کنیم؟ هدف آموزش مدنی هم نظری و علمی و هم اخلاقی است و در آن هم شهروندان و هم سیاستمداران مورد نظر هستند. هدف آموزش مدنی آن است که مردم را برای حضور در زندگی سیاسی به شیوه‌ای دموکراتیک تربیت کند. به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، […]

پ
پ

چرا باید دانش سیاسی خود را تقویت کنیم؟

هدف آموزش مدنی هم نظری و علمی و هم اخلاقی است و در آن هم شهروندان و هم سیاستمداران مورد نظر هستند. هدف آموزش مدنی آن است که مردم را برای حضور در زندگی سیاسی به شیوه‌ای دموکراتیک تربیت کند.

چرا باید دانش سیاسی خود را تقویت کنیم؟

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، در جوامعی که مشارکت و رقابت سیاسی در آن‌ها گسترش می‌یابد و عامه مردم حضور فزاینده‌ای در عرصه فعالیت‌های سیاسی پیدا می‌کنند، نیاز به آموزش مدنی به نحو فزاینده‌ای آشکار می‌شود. منظور از آموزش مدنی، انتقال آگاهی‌ها و دیدگاه‌هایی به عامه مردم است که آن‌ها را هر چه بیشتر برای احراز شأن شهروندی در جامعه مردم‌سالار آماده سازد.

آموزش سیاسی، فراتر از درس و دانشگاه

هسته اصلی آموزش مدنی را اطلاعات و آگاهی‌هایی تشکیل می‌دهند که در دانش سیاست گرد هم می‌آیند. اگر بتوان گفت که سرشت نظام سیاسی در هر کشوری به نگرش‌های اکثریت مردم در آن بستگی دارد در آن صورت آموزش دانش سیاسی در سطح گسترده‌تر از مراکز علمی و دانشگاهی می‌تواند بر سرشت نظام‌های سیاسی تاثیر بگذارد. نظام‌های سیاسی مدرن از هر نوعی به پشتیبانی و نظر مثبت اکثریت مردم خود نیاز دارند و از همین رو انفعال سیاسی و اشتغال خاطر عامه مردم به مسائل مربوط به حوزه خصوصی زندگی، هم شأن شهروندی به عنوان فضیلتی مدنی و سیاسی را تضعیف می‌کند و هم از گسترش حوزه عمومی زندگی جلوگیری می‌کند.

دانش سیاسی، به مثابه حفظ شأن شهروندی مردم

آموزش مدنی و سیاسی ممکن است با دادن آگاهی‌های لازم از گسترش چنین وضعی جلوگیری کند حتی وقتی اکثریت مردم حضور و فعالیت سیاسی پیدا کنند نیاز به آموزش مدنی و سیاسی همچنان ادامه می‌یابد و چه بسا شدیدتر هم می‌شود زیرا اکثریت‌های سیاسی و فکری گاه تمایل به نادیده گرفتن حقوق اقلیت‌ها پیدا می‌کنند و به گفته برخی منتقدین استبداد اکثریت کم از استبداد اقلیت نیست. بنابراین هدف آموزش مدنی آن است که مردم را برای حضور در زندگی سیاسی به شیوه‌ای دموکراتیک تربیت کند.

لزوم دانش سیاسی برای اهل سیاست

از سوی دیگر در دولت‌های مدرن سیاستمداران نیز نیازمند آموزش سیاسی هستند امروزه سیاستمداری حرفه خاصی به شمار نمی‌رود و نیازمند کارشناسی و تخصصی نیست بلکه در دموکراسی‌های امروز عامه مردم با احراز حداقل شرایط حق دارند به پارلمان‌ها و از آنجا به درون دولت‌ها راه یابند. حال قانون‌گذاری وضع سیاست‌ها و تصمیم‌گیری در عرصه سیاست نیازمند برخی آگاهی‌های کارشناسانه است. صرف توفیق در کسب مناسب سیاسی به معنی بی‌نیازی از آموزش در دانش سیاسی نیست به ویژه آنکه دولت‌های مدرن نهادها و ساختارهای پیچیده‌ای دارند و اداره آن‌ها کار ساده‌ای نیست، به علاوه آموزش مدنی برای سیاستمداران لازم است تا دریابند که سیاست و حکومت حرفه‌ای صرفاً خصوصی نیست که در آن تنها منافع و مصالح حکام در نظر گرفته شود بلکه سیاستمداران موفق باید بتوانند مسائل حقوقی را نیز در نظر بگیرند و از اراده عمومی برخوردار باشند.

هدف دانش سیاسی در عصر جدید

بنابر آنچه که گفته شد هدف آموزش مدنی هم نظری و علمی و هم اخلاقی است و در آن هم شهروندان و هم سیاستمداران مورد نظر هستند. امروزه هدف نهایی از آموزش دانش سیاسی در سطح عمومی هم پرورش شهروندان برای زندگی مدنی و سیاسی آموزش سیاستمداران در انجام کارویژه‌های خود به بهترین شیوه ممکن باید باشد. در عصر جدید سیاست دیگر به درون دیوار کاخ ها و دژهای حکومتی محدود نیست، بلکه جزیی از زندگی عمومی شده است. از این رو آموزش مدنی و سیاسی شهروندان به ویژه جوانان به آنها امکان می‌دهد تا خود را برای تأمل درباره مسائل و سیاست‌های عمومی و مشارکت در حل آنها آماده سازند.


شما بخش‌هایی از این کتاب را مطالعه کردید

پایان پیام/

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.