به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، آخرین دور از مناظرات انتخاباتی فردا شنبه ساعت ۱۷ برگزار می شود. در کلاب هاوس خبرگزاری خبرآنلاین به این سوال پاسخ داده می شود که برنده مناظره نهایی کیست؟
بخش هایی از این نشست مجازی را بخوانید؛
*فرخ نگهدار، فعال سیاسی
الان داشتم به کمپین تحریم انتخابات در تلویزیون های خارج از کشور گوش می دادم که تاکنون سابقه نداشت. نوعی رفتار با علاقمندان به انتخابات و صندوق رای شده که انگار صدای کسانی که بر آتش تحریم انتخابات می دمند بلندتر از صدای دلسوزان کشور است.
اعضای شورای نگهبان و پشتیبانان آنها مسئول این وضعیت هستند که ما را محروم از صندوق رای می کنند تا صداهای دیگران شنیده شود. دیروز رضا پهلوی با مایک روبیو یک سناتور بسیار تندرو آمریکایی که تکرار ترامپ و از مخالفان سرسخت ایران است ملاقات داشته و درباره ایران گفتگو کرده و امروز در کنفرانس تحریم انتخابات مشغول صحبت است.
ولی من بسیار امیدوارم این نوع همبستگی که بین طرفداران احیای کرامت صندوق رای در ایران شکل گرفته و مظهر آن هم شبها و روزهای کلاب هاوس است پیش از آنکه دیر شود صدایش را همه شهروندان ایران بشنوند و تدبیری بیاندیشند تا ما بازگردیم به عهد نخستین انقلاب یعنی جمهوریت و عهد انقلاب مشروطیت یعنی انتخابات. این دو دستاورد بزرگ تاریخ معاصر ایران است. انتخابات در ۱۱۵ سال پیش و جمهوریت در ۴۳ سال پیش.
اگر سطح مشارکت کم باشد انتخابات اساسا برنده ندارد و نمی توانم وجدانم را آسوده کنم از سر آرزومندی کسی را برنده بدانم. اراده ای که می خواهد انتخابات و جمهوریت را از سیمای سیاست در ایران پاک کند فعلا دست بالا را دارند.
سوال: لحن شما اخیرا خیلی امیدوارانه و خوشبینانه به آینده دارد. آقای بهنود مشهور به خوشبینی بودند دیگر خوشبین نیست. منشا خوشبینی شما کجاست؟
پاسخ فرخ نگهدار: یک کمپ پشتیبانان آقای رئیسی هستند. کمپ دوم کسانی هستند که در تمام طول تاریخ ۴۳ ساله در این نظام سهم داشتند. به اضافه محمود احمدی نژاد و تاجزاده و اصلاح طلبان. حلقه مرکزی قدرت که پروژه تصمیمات شورای نگهبان را رقم زده است، آقای قالیباف است، آقای رییسی و کسانی که پشت پرده هستند و روی صحنه نمی آیند ولی از مشهد برخاسته اند. اصفهان بعد از جنگ ایران و عراق با حذف آقای منتظری به حاشیه رانده شد. آذربایجان با حذف آقایان موسوی تبریزی و میرحسین موسوی و موسوی اردبیلی به حاشیه رانده شدند. محور کرمان و رفسنجان و یزد حذف شدند و در قدرت نیستند و همه هم نگران و ناراضی اند.
شما می پرسید چرا امید دارید؟ یک توازن قدرتی در جمهوری اسلامی شکل می گیرد که تمام مولفه های سیاسی که اعتبار محلی داشتند یا در تهران بودند و اصلاح طلبان را تشکیل می دادند، همه ضمن اینکه ایستادند و در حاشیه جمهوری اسلامی هستند ولی در حساسترین تصمیمات کشور شرکت ندارند. بنابراین توازن قدرت میان مدافعان روند موجود و ناراضیان روند، اگر به جامعه برگردیم، تناسب قدرت به نفع ناراضیان است. ولی آنها هماهنگ نیستند ولی کلاب هاوس می تواند این هماهنگی را به وجود بیاورد.
کسانی هم که به جمهوری اسلامی در بیرون کشور نه می گویند دو پایه دارند. اول سازمان مجاهدین (منافقین) خلق که پیر شدند و به آخر خط رسیدند. کمپین کوبنده ای هم هواداران رضا پهلوی برای بیرون راندن مجاهدین دارند که به شدت موفق هستند. رضا پهلوی خودش می گوید شاهزاده نیستم و دارد حمایت آمریکا را به دست می آورد. پروژه او اساسا شدنی نیست. او نهایتا وجه المصالحه آمریکا با جمهوری اسلامی می شود. قدرتهای بزرگ پس از تجربه کشورهای خاورمیانه متوجه شدند این نیروی بدون پشتوانه بین المللی تغییری نمی تواند بدهد و خارجی ها هم اراده ای برای تغییر ندارند. برای همین سران ریاست جمهوری آینده هم قدرت پیدا کرده اند هر قدر می خواهند جلو بیایند. دلیل خوشبینی من این است که توازن قدرت در جامعه در مخالفت با این وضعیت به وجود آمده و دوم هم اعتماد دارم قدرتهای بزرگ نه می خواهند و نه می توانند تغییرات براندازانه در ایران ایجاد کنند. این ارزیابی به من امید می دهد در صورت ایستادن و مبارزه، ترس از این که همه چیز بر هم می ریزد، وجود ندارد. بنابراین باید جلو برویم.
*مریم جمشیدی، روزنامه نگار
با توجه به دو مناظره قبلی و فرآیندی که شاهد بودیم و پیشینه دو تن از نامزدها در مناظره ها قبل، راحت است پیش بینی کنیم چه کسانی بازنده اند. در نهایت هیچکدام از ۷ بزرگوار برنده نهایی نیستند. مناظره سوم هم برنده نخواهد داشت. علتش هم به ویژگی های فردی این افراد برمی گردد. برای برنده شدن در مناظره چند ویژگی از جمله قدرت استدلال و اقناع، قدرت بیان، جسارت در طرح مسایل مهم و خاص برای مخاطبان نیاز است که در هیچیک از این ۷ نفر ندیدم و فکر نمی کنم در مناظره سوم و فرصت آخر تغییر و تحولی را شاهد باشیم.
در دو مناظره قبلی فقدان برنامه را شاهد بودیم و اکثر نامزدها نوعی پریشان گویی را شاهد بودیم، حتی نمی توانستند جمله بندی های خود را به پایان برسانند، بنابراین انتظار نابجایی است که اتفاق خاصی در مناظره سوم بیفتد.
راهبرد سوم برخی از نامزدها ایجاد چالش بود که آن هم نسبتا ضعیف بود. ۳ یا ۴ نفر از نامزدها از این استراتژی سعی کردند بهره ببرند که یکی دو نفر موفق بودند که تداوم نداشت چون ویژگی جسارت و فن بیان نداشتند. شخصا فکر می کنم مناظره فردا هم برنده خاصی نخواهد داشت به آن معنی که در سال ۹۶ یا ۹۲ شاهد بودیم مگر آن که امیدوار باشیم برخی نامزدها مانند آقای همتی بتوانند مقداری جسورانه تر به طرح موضوع بپردازند، -چون برداشت مخاطب محافظه کاری و نگرانی داشتن او است- شاید موفق باشند.
در جلسات متعدد با آقای همتی بودیم و انتظار ظهور و بروز قوی تری از سوی او داشتم. او بدون رودربایستی و راحت تر پاسخ می داد ولی در مناظره اینطور ظاهر نشدند. امیدوارم ایشان جسارت بیشتری در طرح برنامه ها داشته باشند و بگویند منظورشان از ونزوئلایی شدن یا کره شمالی شدن ایران چیست.
در مناظره کسی که اولین حمله را انجام دهد در ذهن مخاطب تاثیر گذار است و برنده می شود. همچنین کسی که فرصت دفاع آخر را دارد مهم است.
۲۷۲۷
ثبت دیدگاه