بانوی با بصیرت
12 فروردین 1402 - 14:13
شناسه : 59054
5

بانوی با بصیرت او خوب می‌دانست مال دنيا ماندنی نيست و سايه‌ای زودگذر است. همسفر زندگی‌اش را خودش انتخاب کرد و پیشنهاد ازدواج را به عموی همسرش گفت و این پیوند نیک را کارِخدا* می‌دانست. هنگام صحبت پیش از ازدواج، به مرد زندگی‌اش گفت:” ای محمد، من تو را به همسری خود برگزيده‌ام و مهريه […]

پ
پ

بانوی با بصیرت

IMG_20230401_114936_238

او خوب می‌دانست مال دنيا ماندنی نيست و سايه‌ای زودگذر است. همسفر زندگی‌اش را خودش انتخاب کرد و پیشنهاد ازدواج را به عموی همسرش گفت و این پیوند نیک را کارِخدا* می‌دانست.

هنگام صحبت پیش از ازدواج، به مرد زندگی‌اش گفت:” ای محمد، من تو را به همسری خود برگزيده‌ام و مهريه را هم خود به عهده می‌گيرم*…”

عده‌ای سخن او ـ که مهريه را در مال خود قرار داده بود ـ به تمسخر گرفته و با شگفتی گفتند: چگونه زنان، مهريه را متعهد می‌شوند؟! سخنان یاوه‌ این جماعت، عموی همسرش، حضرت ابوطالب علیه‌السلام را آزرد؛ خشمگين شده و برخاست ـ و اين در حالی بود که مردان قريش از غضب او می‌ترسيدند و کراهت داشتند که او غضبناک شود ـ و فرمود:” اگر مردی همانند برادرزاده‌ام باشد، او را با بيشترين مهر خواستار می‌شوند؛ اما اگر مردی همانند شماها باشد، طبيعی است که بايد برای ازدواج، مهر سنگينی بپردازد..

خطبه عقدشان را، عمو جانِ نبی صلی الله علیه و آله قرائت کرد و چنین شد که این بانوی شریف در روزگاری که اسلام در حال طلوع بود، یکی از مهمترین حامیان همسرش یعنی رسول خدا صلی الله علیه و آله گردید و از بذل مال فراوانش نیز دریغ نورزید. او بود که خدا و ملک مقربش بر او سلام فرستادند.

در شب معراج، پیامبر به جبرئیل فرمود: “حاجتی داری” و او گفت:”حاجت من این است که سلام خدا و سلام مرا به خدیجه سلام الله علیها برسانی.” رسول خاتم صلی الله علیه و آله هنگامی که به زمین رسید، سلام خدا و جبرئیل را به همسرش ابلاغ کرد، خدیجه سلام الله علیها گفت:”ان الله هو السلام، و منه السلام، و الیه السلام، و علی جبرئیل السلام”* و این جملات بیانگر اوج بصیرت و درک عمیق حضرت خدیجه سلام الله علیها نسبت به معبود و فرستاده اوست.

این‌چنین بود که او به‌ عنوان نخستین بانوی مسلمان، نه تنها برای دخترش فاطمه سیده نساءالعالمین سلام الله علیها الگوی صبر و مقاومت و الگوی دفاع و حمایت از ولایت بود بلکه برای جامعه زنان مسلمان نیز الگویی بی‌بدیل گردید.

با رفتن خدیجه سلام الله علیها، یک روز و یک هفته و یک ماه عزا اعلام نشد! یک‌سال برای رفتنش اندوهگین بودند و نبی خاتم در سوگ فقدانش، سال رفتنش را عام‌الحزن*، سال غم و اندوه، نامید.

زیارت حضرت خدیجه سلام الله علیها

اَلسَّلامُ عَلَیْک یا أَوَّلَ الْمُؤْمِناتِ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ أَنْفَقَتْ مالَها فِی نُصْرَةِ سَیِّدِ الاْنْبِیاءِ، وَ نَصَرَتْهُ مَااسْتَطاعَتْ وَ دافَعَتْ عَنْهُ الاْعْداءَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ سَلَّمَ عَلَیْها جَبْرَئِیلُ، وَ بلَّغَهَا السَّلامَ مِنَ اللهِ الْجَلِیلِ، فَهَنِیئاً لَک بِما أَوْلاک اللهُ مِنْ فَضْل، وَالسَّلامُ عَلَیْک وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ.

دهم رمضان، سال‌روز رحلت حضرت خدیجه سلام الله علیها تسلیت

منابع مطالب:

*صنع الله/الحلبی، السیرة الحلبیة، ج1، ص226.
*اسد الغابة، پيشين، ج7، ص91؛ البداية و النهاية، پيشين، ج2، ص 358، باب: تزويجه عليه الصلاة والسلام خديجة بنت خويلد.
*الکافی، پیشين، ج5، ص 374 – 375، باب: خطب النکاح، ح9.
*بحارالأنوار، ج16، ص8، به نقل از مسند احمد بن حنبل.
*مقریزی، إمتاع الأسماع، ۱۴۲۰ق، ج۱،ص۴۵

ا.یوسفی

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.