بامیه و خواص آن
بامیه گیاهی سبز رنگ و مخروطی شکل میباشد که بومی مناطق هند و مصر است ولی امروزه در اغلب جاها کشت میشود.
بامیه طبع سرد و تر داشته و حالت لزج و آبدار آن هم که در پخت مشاهده میشود، ناشی از مزاج آن است.
بامیه غذاییت زیادی ندارد از این رو سبزی خوبی برای رژیمهای لاغری است چون سیر کننده بوده و کالری زیادی ندارد و مانع افزایش وزن میشود.
چون غذاییت آن کم است کیفیت خون خوبی تولید نمیکند نظیر خرفه و اسفناج. مدر است، ادرار را زیاد نموده و بخصوص برای کسانی که دچار مشکلات ادراری یا سوزش ادرار هستند (که اغلب افراد گرم مزاج به آن دچار میشوند) مفید است. خوردن آن با گوشت توصیه شده است.
_ خوراک سبزیجات با بامیه
برای تهیه یک خوراک سبزیجات سالم میتوانید کمی هویج، لوبیا سبز، سیب زمینی، بامیه، ریواس، آلو و غوره به همراه اندکی گوشتهای سبک تا جایی که سبزیجاتِ گفته شده نرم شود و قوام خود را از دست ندهند بپزید و میل کنید.
جهت حفظ خاصیت این سبزیجات و پرهیز از پختن بیش از حد آنها، گوشت را جداگانه بپزید و سپس بعد از اینکه به خوبی پخته شد به این مواد اضافه کنید و برای مدت کوتاهی، مثلا 5 دقیقه، اجازه دهید تا با یکدیگر پخته شوند.
به این ترکیب میتوانید در انتها کمی نمک و زردچوبه اضافه کنید.
_ نکاتی دربارهی خورشتهای سبزیجات
شما میتوانید از خورشتهای قورمه سبزی، آلو اسفناج، کدو غوره، خلال بادام یا چاقاله بادام و زعفران (در حد کم)، بامیه، کنگر، ریواس و کرفس استفاده نموده و به عنوان چاشنی ۵۰ تا 100 گرم (بسته به طبع و نیاز) تمرهندی ترش یا ملس را در آب جوش حل کرده، صاف کنید و ۲۰ دقیقه قبل از اتمام پخت به خورشت اضافه کنید.
توجه کنید که برای استفاده از این سبزیجات حتی المقدور آنها را سرخ نکنید و یا با کمی روغن گیاهی و برای مدت کوتاهی آن را تفت دهید تا کمی نرم شود و هضم آن راحتتر شود.
تغییر رنگ و حالت سبزی بر اثر سرخ کردن بیش از حد به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
اگر در پختن و تفت دادن سبزیجات زیاده روی نشود، خواص و طعم آنها بیشتر حفظ میشود.
برای بخارپز کردن سبزیجات نیز میتوانید با مقدار کمی آب و در مدتی کوتاه، آنها را بپزید تا قوام سبزی از بین نرود.
رژیمهای آسیای شرقی از این جهت _مصرف نیمپخته سبزیجات_ بسیار مورد توصیه هستند؛ اما براساس اصول طب سنتی، مصرف گوشتها مانند گوشت ماهی به صورت خام به هیچ عنوان توصیه نمیشود و با ضررهای فراوانی همراه است.
در تهیه این خورشتها تا جایی که ممکن است از روغن، حبوبات و گوشت بسیار کم استفاده کنید و یا اصلا استفاده نکنید. استفاده از گوشت مرغ و یا سایر پرندگان کوچک در این فصل بیشتر توصیه میشود.
حجم خورشت باید زیاد باشد و به جای برنج میتوانید به اندازه کف دست از نانهایی چون لواش، جو یا نانخشک نازک برشته میل کنید.
_ خواص بامیه
دارای مزاج سرد و تر است.
برای کسانی که مزاج گرم دارند، مفید است.
جوشاندهی بامیه تقویت کننده و نرم کنندهی پوست است.
بامیه ادرارآور است و درمانکنندهی سوزش و درد مجاری ادرار است.
بامیه را بجوشانید، کمی شکر یا عسل به آن اضافه کنید. این شربت برای درمان زخم گلو و گرفتگی صدا مفید است.
مقوی قوای جنسی و افزایش دهنده مایع جنسی است.
_ برخی خواص دیگر بامیه
از خوردن باميه غافل نشويد:
زیرا بامیه برای دیابتیها و بیماران قلبی مفید است.
فیبر آن، شاخص گلایسمی پایینی به آن میدهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمیبرد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک میکند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت نيز مفید است.
اثر بامیه در کاهش کلسترول خون، یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده کلسترول اثرات جانبی ندارد.
برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید، یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از مقدار کمی روغن زیتون برای تفت دادن آن استفاده کنید.
این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوق العادهای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی میکند.
یکی از عوارض رژیمهای کاهش وزن ابتلا به یبوست میباشد که مصرف بامیه هم مانع یبوست میشود و هم به روند کاهش وزن کمک میکند.
کاهش وزن موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماریهایی از قبیل بواسیر میشود. بامیه به دلیل خاصیت لزج بودن و لغزندگی، یکی از ملینهای بسیار مفید به شمار میآید.
_ بامیه و رژیم کاهش وزن
بامیه که میآید مبتلایان به دیابت، یبوست و علاقمندان به رژیمهای کاهش وزن، مبتلایان به چربی خون باید دست به کار شوند تا از فواید این سبزی عزیز، بهره ببرند!
فیبر موجود در بامیه به تنظیم قندخون کمک زیادی میکند به این ترتیب که سرعت جذب قند را کم میکند. پس قندخون فرد دیابتی بعد از صرف غذا با سرعت کمتری افزایش پیدا میکند.
همانطور که متوجه شدهاید بامیه دارای لعاب است همان موسیلاژ معروف! که در کاهش کلسترول خون بسیار مفید است. پس اگر چربی خون دارید از خوردن آن غافل نشوید.
فیبر موجود در بامیه موجب میشود افرادی که در معرض رخداد یبوست هستند دیگر دچار خشکی مدفوع نشوند.
در واقع خاصیت لعابی موجود در بامیه جداره روده را نرم کرده و خروج مدفوع را آسان میکند ولی حواستان باشد اگر بامیه را زیاد بپزید تا حالت له شده پیدا کند از مواد موثره موجود در آن بسیار کم کردهاید.
شاید بپرسید بامیه حاوی چه ریزمغذیهایی است! باید بدانید که بامیه غنی از فیبر، پتاسیم، کلسیم، فسفر و منگنز است.
ویتامین آ، ویتامین ث، و ویتامینهای ب نیز با مقادیر جالب توجهی در بامیه وجود دارد.
از طرفی بامیه در افرادی که در رژیم کاهش وزن قرار دارند نیز انتخاب بسیار خوبی است که سیر میکند و کالری قابل توجهی ندارد!
_ مصلح بامیه چیست؟
اشخاص با مزاج سرد اگر بخواهند بامیه بخورند بهتر است که آن را با ادویهی گرم مانند دارچین، آویشن، زردچوبه، زیره، فلفل و نمک که مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج بامیه هستند، میل کنند.
ثبت دیدگاه