مقامات ارشد اتحادیه اروپا میگویند خروج آشفته نیروهای غربی از افغانستان نشان داده است که اتحادیه اروپا باید بتواند در بحرانهایی از این دست بدون تکیه بر نیروهای آمریکایی مداخله نظامی کند.
به گزارش علنی به نقل از ایسنا، به نقل از یورونیوز، در روزهای گذشته مقامات ارشد اتحادیه اروپا، از جمله جوزپ بورل نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خروج آشفته نیروهای اروپایی از افغانستان را نشانه «عدم استقلال و وابسته بودن این نیروها به کاخ سفید» خواندند و بر تشکیل «ارتش مستقل و مشترک اروپایی» تاکید کردند.
در همین راستا، محور اصلی گفتوگوهای وزرای دفاع ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در روز چهارشنبه توافق اولیه بر سر «طراحی نیروی دفاعی مشترک اروپایی تا پیش از مارس ۲۰۲۲» بود.
هر چند بر خلاف سخنان رهبران اروپایی به جای ۵۰ تا ۶۰ هزار نیروی نظامی، تنها قرار است که هسته اولیه این نیروی دفاعی مشترک از ۵ تا ۶ هزار نظامی خبره تشکیل شود.
دو مقام ارشد اروپایی که نخواستند نامشان فاش شود در مصاحبه با خبرگزاری رویترز اعتراف کردند که «خروج ناگزیر نیروهای اروپایی تا قبل از ۳۱ ماه اوت، دوشنبه گذشته، از افغانستان یک شکست بزرگ به حساب میآید.»
مقامات نظامی و سیاسی فرانسه و آلمان دو ابرقدرت اتحادیه اروپا و بریتانیا بارها از خواست خود برای تمدید تاریخ خروج گفته بودند اما نهایتا این دولت جو بایدن بود که تصمیم نهایی را بدون توجه به خواست رهبران اروپایی گرفت.
شارل میشل، رهبر شورای اروپا که در نشست وزاری دفاع کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لوبلیانای اسلوونی شرکت کرده، به خبرنگاران گفت: « ما دیگر نیازی به تکرار چنین رویداد تلخ ژئوپلیتیک، اتفاقات هفتههای اخیر(افغانستان)، نداریم تا برای استقلال نیروهای اروپایی و گسترش ظرفیت اقدام نظامیان خود در جهان وارد عمل شویم.»
در سال گذشته میلادی اولین بار امانوئل ماکرون و آنگلا مرکل دو رهبر فرانسه و آلمان بودند که پیشنهاد تشکیل «نیروی دفاع مشترک اروپایی» را مطرح کردند. در حال حاضر تنها در چارچوب سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، است که نیروهای دفاعی و نظامی اروپایی دست به اقدام های مشترک میزنند. این سازمان هم که مقر اصلی آن، همچون اتحادیه اروپا، در بروکسل است از تشکیل نیروی دفاعی مشترک اروپایی مادامی که ناتو را تضعیف نکند، حمایت کرده است.
به نظر می رسد اتفافات افغانستان بیش از همیشه ایده تشکیل نیروی دفاعی مشترک اروپایی را به واقعیت نزدیک خواهد کرد.
آرمین لاشت، بخت اصلی جانشینی آنگلا مرکل در انتخابات سراسری ماه جاری میلادی در طول یک مناظره تلویزیونی گفت: «ما باید اروپا را تقویت کنیم تا هرگز دگربار آن را به آمریکاییها واگذار نکنیم.»
در چند دهه اخیر هیچگاه اروپا موفق نشده است بصورت مستقل و بدون حضور آمریکا وارد منازعات بینالمللی شود. یکی از آخرین نمونههای آن استقرار در چاد و لیبی در سال های اخیر است.
وزاری دفاعی کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال حاضر پیش نویس پیشنهادی «اولین نیروی مشترک دفاعی » را برای بحث در نشست رهبران اروپایی آماده میکنند. دیپلماتهای اروپایی میگویند زمانی که فرانسه، پرقدرتترین نیروی نظامی اتحادیه اروپا، ریاست شش ماهه اتحادیه اروپا را به عهده بگیرد تشکیل نیروی نظامی مشترک در دستور کار اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت.
ریاست دوره ای فرانسه بر اتحادیه اروپا از اولین روز سال آینده میلادی آغاز میشود.
انتهای پیام
مقامات ارشد اتحادیه اروپا میگویند خروج آشفته نیروهای غربی از افغانستان نشان داده است که اتحادیه اروپا باید بتواند در بحرانهایی از این دست بدون تکیه بر نیروهای آمریکایی مداخله نظامی کند. به گزارش علنی به نقل از ایسنا، به نقل از یورونیوز، در روزهای گذشته مقامات ارشد اتحادیه اروپا، از جمله جوزپ بورل نماینده […]
ثبت دیدگاه